Uitzending
EenVandaag - 9-2-2021

9-2-2021

EenVandaag

165 x bekeken | 0 reacties
6
In Manau maakt de Braziliaanse variant veel slachtoffers
De tweede golf in de Braziliaanse stad Manaus kwam onverwachts. Er zou groepsimmuniteit zijn bereikt, maar de nieuwe coronamutatie lijkt zich daar weinig van aan te trekken. "Ik zag mensen in het ziekenhuis arriveren met nauwelijks zuurstof in hun lijf."

Normaal gesproken fotografeert Raphaél Alves het leven in de Braziliaanse stad Manaus. Maar sinds de coronapandemie, zeker tijdens de tweede golf, legt hij vooral de dood vast. "Het is heel verdrietig allemaal."

Wat heeft het energielabel ons gebracht?
Alle huizen die verkocht worden, moeten een energielabel hebben. Toch zorgt het label nog niet voor verduurzaming van huizen. "Het moet dwingender worden", vindt hoogleraar Dirk Brounen.

Bij label G stroomt de energie zowat letterlijk door de kieren je huis uit, A++++ is bijna optimaal. "Ik weet dat het niet populair is om dwingendere maatregelen te laten nemen, maar ik denk wel dat het nodig is", zegt Brounen. Nu is het volgens hem nog te vrijblijvend.

Spitsuur op Mars
Het wordt spitsuur op Mars. Vandaag komt er een sonde in een baan rond de 'rode planeet' terecht. En later deze maand landen er twee karretjes. Het doel: uitzoeken of er ooit, net als op onze planeet, leven is geweest.

Nee, de sonde die vandaag aankomt (van de Verenigde Arabische Emiraten) zal niet landen. Hij komt vandaag in een baan rond Mars en doet vanuit daar zijn onderzoek.

"Er is geen twijfel over mogelijk, op Mars waren tijden geleden zeeën en oceanen", zegt wetenschapsjournalist Govert Schilling. "En nu willen we weten of er toen leven is ontstaan en zo ja, hoelang zich dat heeft kunnen handhaven. Misschien moet je dan in de grond gaan boren, bodemmonsters onderzoeken en kijken of je een soort fossiele Marsbacterie kunt vinden."

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op dinsdag 9 februari door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie