Uitzending
EenVandaag - 4-8-2022

4-8-2022

EenVandaag

234 x bekeken | 0 reacties
6
Een dam om de Noordzee? Deze Nederlandse uitvinder bedacht het, maar hoopt niet dat die er ooit komt
Een bizar plan voor iemand die van zeeŽn houdt: een dam om de Noordzee, om Nederland te beschermen tegen overstromingen. Volgens oceanograaf Sjoerd Groeskamp is het goedkoper dan metershoge dijken langs de kustlijn of het verplaatsen van complete steden.

"De dijk zou 620 kilometer lang worden en 20 meter boven het zee-oppervlak uitsteken om bestand te zijn tegen verdere zeespiegelstijging", vertelt Groeskamp, die als oceanograaf bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) werkt.

Wat te doen met 'gevaarlijke' fietspaaltjes? 'Veel paaltjes zijn neergezet zonder duidelijke noodzaak'
Als het aan Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Fietsersbond ligt, verdwijnen zo snel mogelijk alle fietspaaltjes van de weg. Naar schatting belanden honderden Nederlanders jaarlijks in het ziekenhuis na een aanrijding met het bekende rood-witte paaltje.

Hoeveel mensen er jaarlijks in het ziekenhuis belanden na een aanrijding met zo'n paaltje is niet precies te zeggen. Op basis van een rondvraag bij ziekenhuizen schat Veiligheid NL dat zeker honderden fietsers behandeld moeten worden na een aanrijding.

Paaltjes juist bedoeld voor verkeersveiligheid

Volgens VVN en de Fietsersbond veroorzaken de paaltjes daarmee meer ongelukken dan dat ze voorkomen. En dat terwijl de obstakels juist bedoeld zijn om de verkeersveiligheid te vergroten, vertelt Otto van Boggelen van Kennisplatform Fietsberaad.

"Als je die paaltjes er niet neerzet, zullen sommige automobilisten proberen af te snijden via een fietspad", legt hij uit. "Voor de veiligheid van fietsers is het dan belangrijk dat zo'n paaltje er staat."

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Rik van de Westelaken en Roos Moggrť. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op donderdag 4 augustus door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Meer nieuws
 • EenVandaag - Rik van de Westelaken verslaat 25ste editie Canal Parade

  Rik van de Westelaken verslaat 25ste editie Canal Parade

  6-8-2022

  De grachten van Amsterdam zijn vandaag het decor van de Canal Parade en presentator Rik van de Westelaken doet daar de hele dag verslag van op NPO 1. Samen met schrijver Splinter Chabot doet Rik vanaf een boot langs de…
  Lees verder
 • EenVandaag - Rutte vs. Wilders terugkijken

  Rutte vs. Wilders terugkijken

  14-3-2017

  VVD-lijsttrekker Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders stonden maandagavond voor de eerste keer deze campagne lijnrecht tegenover elkaar tijdens een tv-debat. Onder leiding van Pieter Jan Hagens debatteerden Rutte en…
  Lees verder
 • Bekijk alle TV nieuwsberichten