Uitzending
EenVandaag - 30-1-2020

30-1-2020

EenVandaag

129 x bekeken | 0 reacties
6
Amerikaanse kiezers bereiden zich voor op de verkiezingen
Lukt het Trump om nog 4 jaar langer in het Witte Huis te blijven? Het is de vraag die Amerika bezighoudt. In Iowa gaan de allereerste kiezers deze week naar de stembus. Een klein dorpje in deze staat heeft een grote symbolische waarde.

Helemaal in het noordoostelijke puntje van de staat Iowa vindt je, omgeven door boerderijen en uitgestrekte maisvelden, het kleine dorpje Cresco. In totaal wonen er nog geen 3000 mensen. Af en toe halen ze het nieuws als er een enorme sneeuwstorm raast, maar verder gebeurt er weinig. En toch is dit een van de plaatsen die beslissend kan zijn voor de presidentsverkiezingen dit jaar.

Geen mariniers naar Vlissingen
De verhuizing naar Zeeland had een 'welkom thuis' moeten worden, want het Korps Mariniers werd in 1665 door Michiel de Ruyter in Vlissingen opgericht. Maar de mariniers willen niet terug naar de plek waar het ooit voor hen begon. En dat steekt de Zeeuwen.

Historicus Ruud Paesie staat bij de kanonnen van de Zeeuwse Admiraliteit bij de abdij in Middelburg. Ze herinneren aan de tijd dat Zeeland nog een grote zeemacht was. "Tijdens de 80-jarige oorlog had Zeeland een belangrijke rol op het gebied van oorlogsvoering ter zee. Zeeland was een eiland omringd door de Schelde en grote schepen werden hier gebouwd voor de kaapvaart, een vorm van piraterij in oorlogstijd. De Zeeuwen stonden bekend als strijd-en slagvaardig."

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jojanneke van den Berge, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op donderdag 30 januari door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie