Uitzending
EenVandaag - 29-10-2020

29-10-2020

EenVandaag

223 x bekeken | 0 reacties
7

Heb je last van lekkages, schimmel of vraagt je huurbaas teveel geld? Dan kan je naar de Huurcommissie. Maar door bezuinigingen, de hoge werkdruk en de coronacrisis is de achterstand in 3 jaar tijd verviervoudigd: ruim 10.500 zaken liggen op de plank.

Huurders wachten hierdoor soms wel 2 jaar op een uitspraak. En dat is ontzettend frustrerend, weet Tjerk Dalhuisen van stichting WOON!, die huurders juridisch bijstaat. "Al die tijd zitten huurders met achterstallig onderhoud, betalen ze teveel huur en worden hun klachten niet verholpen." En dat is al een tijd aan de hand.

Zoveel kost langer thuiswerken
Thuiswerken, noodgedwongen zijn we er best goed in geworden. En wie wil de files, reistijd en inefficiŽnte vergaderingen nog terug? Maar teveel thuiswerken heeft een prijs, blijkt uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers.

Tijdens de coronacrisis is het niet anders: we moeten zoveel mogelijk thuiswerken. Maar wie denkt dat we daar ook na de crisis van profiteren, komt bedrogen uit. Dat concludeert accountants- en belastingadviseurbedrijf PricewaterhouseCoopers, afgekort PwC, in een nieuw onderzoeksrapport.

Gebrek aan toevallige ontmoetingen

"Als iedereen die dat kan ook na de crisis een dag extra per week thuis aan de slag gaat, kan dat op de lange termijn tegen de anderhalf miljard euro extra kosten", vertelt hoofdeconoom Jan Willem Velthuijsen bij PwC. Het grootste verlies komt voort uit verminderde innovatie en productiviteit van de werknemer: zo'n 200 tot 800 miljoen euro.

Vanuit huis wordt er veelvuldig digitaal vergaderd en samengewerkt, maar volgens Velthuijsen is samenwerking veel effectiever op plekken waar je elkaar lijfelijk ziet. Mensen wisselen sneller ideeŽn uit. En de toevallige ontmoeting bij het koffiezetapparaat heeft waarde: daar ontstaan vaak de nieuwe plannen.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggrť. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op donderdag 29 oktober door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie