Uitzending
EenVandaag - 28-10-2020

28-10-2020

EenVandaag

239 x bekeken | 0 reacties
7
GroenLinks en VVD willen inspraak zorg verplichten
Medewerkers in de zorg moeten mee kunnen praten over besluiten die invloed hebben op hun werk. Dat vinden VVD en GroenLinks. De partijen komen met een initiatiefwet die de zeggenschap van zorgverleners moet regelen.

De zorg kampt al jaren met een personeelstekort. Dat komt onder andere omdat veel mensen de zorg verlaten. Een van de redenen hiervoor is dat ze te weinig mee mogen praten over hun werk. GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet: "We hebben alle zorgverleners, verpleegkundigen en verzorgenden keihard nodig. En we moeten voorkomen dat heel veel mensen die nu in de zorg werken, vertrekken. Als wij hen vragen 'Waarom vertrekken jullie?', dan horen we nu heel vaak: "Er wordt te weinig naar ons geluisterd."

Onderzoek naar afbouwen antidepressiva
'Eigenlijk gek' noemt onderzoeker Christiaan Vinkers het, dat ruim 1 miljoen Nederlanders antidepressiva gebruiken, maar dat er weinig bekend is over hoe je dit afbouwt. Amsterdam UMC en Radboud UMC starten een onderzoek, en dat is een wereldprimeur.

Een groot deel van de mensen die aan depressie lijdt en hiervoor antidepressiva slikt, stopt hier op een gegeven moment weer mee. Maar helaas gaat dat niet voor iedereen zonder problemen. Vooral bij het slikken van lagere doseringen verloopt het afbouwen vaak niet zoals gewenst. Reden voor beide ziekenhuizen om onderzoek te doen naar het makkelijker maken van afbouwen.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op woensdag 28 oktober door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie