Uitzending
EenVandaag - 26-2-2020

26-2-2020

EenVandaag

184 x bekeken | 0 reacties
6
Het Nationaal Historisch Museum
Door controverse en politieke onwil kregen we jaren geleden geen Nationaal Historisch Museum. Nu is het terug op de agenda, tot grote vreugde van hoogleraar Paul Scheffer. “Als de Duitsers het kunnen, met hun beladen verleden, waarom wij dan niet?”

Er moest een jonge generatie politici aan te pas komen om het idee voor een Nationaal Historisch Museum nieuw leven in te blazen. CDA-leider Pieter Heerma en SP-leider Lilian Marijnissen willen met het museum de 'toenemende polarisatie en de toenemende identiteitspolitiek' doorbreken. Het is hoogleraar Europese studies Paul Scheffer, ooit betrokken bij het oorspronkelijke idee, uit het hart gegrepen. "Het verstandige midden komt te weinig aan bod, er is te weinig bezinning."

Met afschieten van vossen is de grutto niet gered
Om bedreigde weidevogels als de grutto te redden worden vossen afgeschoten. Maar er is een alternatief: het in kaart brengen van het gedrag van de vos. "Zo kunnen we de weidevogels beschermen zonder de vossen in het gebied dood te schieten."

Arjan Hendriks van natuurorganisatie Groninger Landschap zakt met zijn waterdichte schoenen diep weg in het zompige gras. Hij loopt door een gebied van ongeveer 230 hectare nat grasland vlak boven de stad Groningen dat eigendom is van de natuurorganisatie. "Dit is het geluid dat je wilt horen", zegt Hendriks. "Dat natte, zuigende geluid. Dat betekent een hogere waterstand. Fijn voor weidevogels die met hun lange snavels zoeken naar wormen in de grond. In dit gebied kunnen ze ongestoord broeden."

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jojanneke van den Berge, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op woensdag 26 februari door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie