Uitzending
EenVandaag - 25-6-2020

25-6-2020

EenVandaag

163 x bekeken | 0 reacties
6
Donorwet
Zes op de tien mensen die niet staan geregistreerd in het Donorregister, bespreken hun wensen voor orgaandonatie niet met familieleden. Dat blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel. Dit kan potentiŽle donoren kosten onder de nieuwe donorwet.

Met de nieuwe wet lijkt het duidelijk: iedereen is vanaf 1 juli in principe orgaandonor. Maar de rol van nabestaanden blijft groot. Als die alsnog 'nee' zeggen, mag een arts niet doorzetten. Daarom is het belangrijk om je wens, wel of niet doneren, vast te leggen in het Donorregister. En je naasten te informeren over je keuze. Maar juist mensen die hun keuze niet registreren, blijken hun voorkeuren voor zich te houden (57 procent), terwijl ze vaak wťl willen doneren. De deelnemers die wel staan ingeschreven bij het Donorregister praten hier makkelijker over: 82 procent heeft de kwestie met hun familie besproken.

Omscholen, werkt dat?
5 jaar geleden werkte Mitch van Ingen als timmerman, tot hij zich liet omscholen. Inmiddels zorgt hij voor patiŽnten in het ziekenhuis en is bijna afgestudeerd als hbo-verpleegkundige. "Dit had ik veel eerder moeten doen."

Ook de economie wordt hard geraakt door corona. Banen in zwaar getroffen sectoren, waaronder de horeca en evenementenbranche, staan op de tocht. In andere bedrijfstakken, zoals de zorg of de pakketbezorging, is juist werk te over.

50 jaar na het Holland Pop Festival
Precies 50 jaar geleden vond aan de Kralingse Plas het eerste grote Nederlandse popfestival plaats. Een jaar na het roemruchte Amerikaanse Woodstock, werd er 3 dagen lang gefeest in Rotterdam. Een doorslaggevend moment voor het succes van festivals.

Het zogeheten Holland Pop Festival had grote impact op de carriŤre van Robert Jan Stips, toetsenist en zanger van de band Supersister en later van The Nits. Supersister was een van de eerste Nederlandse bands die speelde op het hoofdpodium met de hit 'She Was Naked'.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jojanneke van den Berge, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggrť. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op donderdag 25 juni door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie