Uitzending
EenVandaag - 20-10-2020

20-10-2020

EenVandaag

274 x bekeken | 0 reacties
6
Dienstplicht voor iedereen?
Vanaf vandaag valt net als bij jongens, bij meisjes geboren in 2003 een brief op de deurmat over de dienstplicht. Goed voor de emancipatie? Promovendus Kim Bootsma onderzoekt de integratie van vrouwen in de Nederlandse krijgsmacht en heeft haar twijfels.

Varkens ingezet om meer te weten te komen over de ongeneeslijke genetische hartaandoening PLN
Honderden Nederlanders worden geboren met een erfelijke genmutatie die een hartspierziekte veroorzaakt. In de zoektocht naar een medicijn worden nu varkens ingezet. Onderzoekers rekenen op een doorbraak. "Het DNA van varkens lijkt erg op dat van mensen."

Een genetisch foutje bij een Fries die zo'n 700 jaar geleden leefde, zorgt nog altijd voor gigantische gezondheidsproblemen bij zijn nakomelingen. PatiŽnten kunnen elk moment een hartstilstand krijgen en overlijden. Er is nog geen geneesmiddel voor deze dodelijke hartspierziekte PLN, maar nieuw onderzoek op gengemuteerde varkens moet daar verandering in brengen.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggrť. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op dinsdag 20 oktober door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie