Uitzending
EenVandaag - 15-5-2019

15-5-2019

EenVandaag

396 x bekeken | 0 reacties
5
Sabina wil erkenning voor vervolgde Sinti en Roma: 'Wij leven nog elke dag met de oorlog'
Het is velen onbekend: de moord op een half miljoen Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Elke dag leven wij nog met deze verborgen Holocaust."

De huidige generaties Roma en Sinti zijn nu pas bezig met hun eigen oorlogsgeschiedenis. "Wij leven nog allemaal elke dag met de oorlog, tot aan de vierde generatie toe", vertelt Sabina Achterbergh, woordvoerder van de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners in Nederland. Een van de redenen dat er zo laat en veel minder aandacht was, is volgens Achterbergh de beslotenheid van de eigen gemeenschap, maar ook het wantrouwen tegen de Nederlandse maatschappij speelde een grote rol. Nu is het tijd dat ook hun verhalen gehoord worden.

Prijzen stijgen harder dan lonen: 'Mensen voelen zich niet serieus genomen'
De lonen in Nederland stijgen, maar de prijzen gaan nog harder omhoog. Reinier Castelein van Vakbond De Unie vindt het een zorgelijke ontwikkeling die hij tot zijn spijt niet kan tegengaan: "De vakbeweging verliest aan kracht."

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jojanneke van den Berge, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op woensdag 15 mei door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie