Friesland vol in verzet tegen nieuwe gasboringen: 'De angst zit er goed in sinds Groningen'Gemeenten en actiegroepen in Friesland doen er alles aan om nieuwe gasboringen tegen te houden. Met spandoeken lukt het niet. Daarom wordt er naar juridische mogelijkheden gekeken. Smallingerland probeert het door een bestemmingsplan te wijzigen.
Burgers en gemeenteraad van Smallingerland zijn het er unaniem over eens: ze willen geen nieuwe gaswinning binnen hun gemeentegrenzen. "De angst zit er goed in sinds Groningen", zegt omwonende John Degener. "Iedereen redeneert: 'not in my backyard'." Degener woont in Smalle Ee. Zijn huis raakte beschadigd tijdens seismisch onderzoek door gasbedrijf Vermillion. Daarbij werden te zware dynamietstaven gebruikt. "Vermillion gaat de schade keurig vergoeden hoor, maar het geeft natuurlijk weinig vertrouwen in nieuwe boringen."
Monique rijdt ouderen rond in een elektrisch wagentje tegen eenzaamheidOmdat het voor ouderen vaak moeilijker is om op pad te gaan, rijdt agent Monique hen rond in een elektrisch wagentje. Daar worden ze niet alleen mobieler, maar ook socialer van. "Ik hoef niet meer eenzaam te zijn", zegt vaste passagier Benny.
"Ik ga naar een heel klein winkelcentrum in de bewoonde wereld." Breedlachend zit Benny Asfazadour-Boitelle in de kleine auto, haar rollator achterop. Ze gaat al sinds de eerste dag met de zogenaamde Buurtmobi; deze elektrische shuttle rijdt ouderen korte stukjes binnen de wijk Kerkelanden in Hilversum. "Ik was zo blij na die eerste keer. Nu ga ik zeker twee keer in de week." Asfazadour-Boitelle kan dankzij de Buurtmobi makkelijk naar de kapper, de dokter of het winkelcentrum.
De presentatie was in handen van
Pieter Jan Hagens,
Suzanne Bosman,
Jojanneke van den Berge,
Jaap Jongbloed,
Rik van de Westelaken en
Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op donderdag 15 augustus door AVROTROS.