Ouderenzorg: wie gaat betalen?
20-2-2013
| 2112 x bekeken | 1 reacties
Nergens in Europa wordt zoveel aan ouderenzorg besteed als in Nederland. En dat gaat alleen maar meer worden, want we worden ouder en vergrijzen. Maar wie gaat er voor de toenemende kosten opdraaien? Het kabinet wil flink bezuinigen op de zorg, onze grootste kostenpost in Nederland. En dan ontkomt de ouderenzorg daar ook niet aan. Voor bijvoorbeeld thuiszorg waar veel ouderen van afhankelijk zijn moet iedereen vanaf 1 januari al meer zelf betalen. Sommige ouderen kunnen dat onmogelijk ophoesten met hun AOW of pensioen omdat het kan gaan om enorme bedragen. Zij moeten hun eigen vermogen aanspreken , bijvoorbeeld hun eigen huis verkopen, of ze worden teruggeworpen op de mantelzorg. Kinderen moeten naast een drukke baan en een eigen leven ook nog voor hun hulpbehoevende ouders zorgen. Leiden deze bezuinigingen tot nog meer mantelzorg in Nederland? Is dat wat we kunnen verlangen in tijden van crisis? Dat is allemaal nog op vrijwillige basis. Maar er zijn landen waar het zelfs verplicht is om in ieder geval financieel je ouders te helpen als ze hulpbehoevend zijn. De overheid draagt dan niks meer bij. Wordt dat ons voorland of legt de overheid zo de bal te makkelijk bij de kinderen?
Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel Ouderenzorg: wie gaat betalen? is uitgezonden op woensdag 20 februari door de KRO. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.
Reacties op deze uitzending
-
blikker31408
21-2-2013 12:01
betaalbare zorg steeds moeilijker.niet vreemd in dit land waar je constant moet inleveren .als de heren van het kabinet beginnen met het goede voorbeeld .luxe hoeft niet waarom dan wel maatpakken voor onze bestuurders werken zij ook voor 1.800 euro per maand. mijn kinderen moeten in de toekomst voor mij gaan zorgen .geef ze een baan zodat ze iets verdienen om mij te kunnen verzorgen.