Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
De wandeling - Reisje langs de Rijn (2/2)

Reisje langs de Rijn (2/2)

De wandeling

10-10-2008

| 1185 x bekeken | 0 reacties
6
“Een avontuur.” Zo noemt vrijwilliger Ivar zijn trip met het Zonnebloemschip. Het hele team van KRO De Wandeling ging dit avontuur ook aan. Een week lang maakte het team ‘het reisje langs de Rijn’, in een boot vol vrijwilligers en jonge mensen met een lichamelijke handicap. Presentatrice Hella van der Wijst: “Het werd me duidelijk dat ik net zo goed in die rolstoel had kunnen zitten. Je leven kan in één dag veranderen.” In twee afleveringen van ‘De Wandeling’ op 3 en 10 oktober een verslag van hoe een zogenaamd suf Rijnreisje, een unieke en ontroerende ervaring werd.

Aan boord blijkt De Zonnebloem een geoliede vrijwilligersmachine: binnen een dag weet iedereen wat hij of zij moet doen. Met als hoofddoel: de tijd nemen voor de gasten. Hella werkt in het restaurant en ontmoet daar vrijwilliger Ivar (43). “Ik heb een eigen bedrijf en was alleen maar bezig met geld verdienen toen ik me realiseerde dat ik eigenlijk niets deed voor een betere maatschappij. Dit geeft me een goed gevoel en een week is lekker afgebakend.” Verpleegkundige Sabrina (26) neemt twee keer per jaar een week vakantie op, om mee te kunnen helpen op de Zonnebloem. “Voor mij is dit ook vakantie! Of je vindt het niets, of je raakt besmet met het Zonnebloemvirus.”

Voor Marianne (37) en Wim is een week met de Zonnebloem de enige manier om vakantie te houden. Hella spreekt hen op het dek van de boot. “Door mijn aandoening lig ik veel op bed. Voor ons is dit ideaal, alles vaart voorbij.” Marianne voelt zich gelukkiger dan voor haar ziekte. “Vroeger was alles vanzelfsprekend maar nu waardeer ik het leven meer.”

Hella ontmoet ook Lydia (32), die al vanaf haar 17de kampt met ME, een chronische vermoeidheidsziekte. “Ik dacht: dan blijf ik maar alleen, wat moet een man met iemand die altijd moe is?” Toch ontmoet ze op de Zonnebloemboot haar grote liefde …

Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Reisje langs de Rijn (2/2) is uitgezonden op vrijdag 10 oktober door de KRO. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie