Uitzending
De wandeling - Karin Spaink trouwt terminale vriendin

Karin Spaink trouwt terminale vriendin

De wandeling

7-9-2013

| 1593 x bekeken | 0 reacties
5
De bekende columniste Karin Spaink trouwt afgelopen jaar met haar harstvriendin Christiane. Niet omdat ze een liefdesrelatie hebben, maar omdat Christiane ongeneeslijk ziek is. Karin wil haar trouw tot aan de dood beloven en besluit daarom met haar vriendin te trouwen. Het huwelijk duurt uiteindelijk 173 dagen...

In KRO De Wandeling vertelt ze haar verhaal. Karin kent Christiane al dertig jaar als zij vorig jaar juli hoort dat ze alvleesklierkanker heeft. Christiane heeft nog maar een paar maanden te leven. Karin is kapot van verdriet en in de wetenschap dat ze haar beste vriendin gaat verliezen besluit ze haar vriendin in alles bij te staan. Terwijl we doornamen wat er allemaal aan papierwerk moest worden georganiseerd -testament, euthanasieverklaring, volmachten- zei ik in een opwelling dat we beter konden trouwen. Dat zou alles in één klap regelen, aldus Karin. Chris giechelde, maar anderhalve dag later sms'te ze dat ze dat eigenlijk dolgraag wilde. Vijf weken later waren we getrouwd! Een prachtige dag met ringen, trouwkleding; alles erop en eraan. Karin, die altijd gezworen heeft nooit te trouwen, is inmiddels de vrouw van Christiane. Als echtgenote heeft zij bepaalde privileges die bij de ziekte van Christiane goed van pas komen. Uiteindelijk beseft Karin ook dat het niet alleen om de praktische kant gaat van het huwelijk: Het ging om veiligheid. Om geborgenheid. Weten dat de ander je zal beschermen en zal helpen. Weten dat de ander er voor je is.

Op 8 februari dit jaar sterft Christiane in de armen van Karin. Karin is nu zeven maanden weduwe en blikt terug op haar bijzondere vriendschap en huwelijk met Christiane. Presentator Sander de Kramer wandelt met haar op de Larense heide en bezoekt met haar hun stamkroeg in Amsterdam.

Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Karin Spaink trouwt terminale vriendin is uitgezonden op zaterdag 7 september door de KRO. Te gast was Karin Spaink. De presentatie was in handen van Sander de Kramer.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie