Dick de Zeeuw (1/2)
29-8-2008
| 2166 x bekeken | 0 reacties
Oud-KVP-voorzitter Dick de Zeeuw bracht als politiek gevangene ruim twee jaar door in Duitse concentratiekampen. Het langst zat hij in Dora, het meest wrede kamp. Hier moesten de gevangenen onder de grond werken aan de productie van de V1 en de V2-raketten. Van de 60.000 gevangenen in Dora, hebben zo’n 20.000 de wreedheden niet overleefd. Dick de Zeeuw is één van de overlevenden. Samen met Hella van der Wijst gaat hij terug naar het kamp. In twee uitzendingen, op 7 maart en 14 maart, vertelt hij zijn verhaal.
Als jongen van 18 jaar sluit Dick de Zeeuw zich eind 1942 aan bij het ondergronds verzet. Hij probeert naar Engeland te komen, om van daaruit te gaan vechten tegen de Duitsers. Maar bij de Frans-Zwitserse grens gaat het mis en wordt hij gearresteerd. Hij belandt uiteindelijk in Buchenwald. Over de treinreis naar Buchenwald zegt Dick de Zeeuw: “Met tientallen lotgenoten op elkaar gepakt op een paar vierkante meter in een goederenwagon werd het failliet van de menselijke beschaving duidelijk zichtbaar. Geen water, geen daglicht, geen sanitaire voorzieningen. Niet eens ruimte om te zitten, en dat drie, vier dagen lang. We waren het stadium van mens-zijn hier duidelijk gepasseerd.”
Vanuit Buchenwald belandt hij in het werkkamp Peenemünde, waar hij gedwongen wordt mee te werken aan de productie van de V1 en de V2-raketten. In dit kamp verliest hij zijn vriend Ab Spree en overleeft hij zelf ter nauwernood het bombardement van de geallieerden.
Eind 1943 wordt Dick opnieuw op transport gesteld en eindigt zijn tocht in het concentratiekamp Dora. Ondanks alle wreedheden hier, voelt Dick de Zeeuw zich verplicht ook dít kamp te overleven.
Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Dick de Zeeuw (1/2) is uitgezonden op vrijdag 29 augustus door de KRO. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst.
Item is niet meer te bekijken