Uitzending
De Vlinderrevolutie - Op je gezondheid!

Op je gezondheid!

De Vlinderrevolutie

8-8-2010

| 1742 x bekeken | 0 reacties
6
Onze levensverwachting is in de loop der eeuwen drastisch gestegen. Werden we in 1900 gemiddeld nog geen 50 jaar, in 2000 was dat gestegen naar 77 jaar! We hebben dat te danken aan een betere hygiëne, betere voeding, goed verwarmde huizen en natuurlijk een betere geneeskunde.
Vooral de uitvinding van antibiotica, bacteriedodende stoffen, bleek een zegen voor de mensheid. Maar de laatste tijd zijn er alarmerende berichten: we worden resistent voor antibiotica. Bacteriën passen zich aan en gaan niet meer dood. Al 30 jaar wordt ervoor gewaarschuwd, maar er werd niks mee gedaan.
De grootste boosdoener is de intensieve veehouderij. Als bijvoorbeeld tien vleeskuikens in deze stal ziek zijn, dan krijgen alle dertigduizend antibiotica. Omdat het ondoenlijk is elk vleeskuiken apart te behandelen, wordt ’t door ’t drinkwater vermengd. En uiteindelijk, via het kippenvlees, krijgen wij het binnen.
Waarom stoppen we daar dan niet mee?

En zo zijn er meer bedreigingen voor de mensheid. De beroemde Australische microbioloog heeft onlangs gezegd dat de mensheid nog hooguit 100 jaar te gaan heeft voordat we ten onder zullen gaan aan de gevolgen van overbevolking en klimaatverandering.

In deze aflevering van De Vlinderrevolutie portretten van drie bevlogen mensen die ieder op hun eigen manier een bijdrage leveren aan de verbetering van gezondheidsvoorzieningen.

1/ Faldir Chahbari
Faldir Chahbari, een 30-jarige Nederlander van Marokkaanse afkomst, woonachtig in Brummen, is een uiterst succesvolle kickbokser: hij heeft het tot Europees en wereldkampioen geschopt. Daarnaast heeft hij een eigen sportschool in Apeldoorn waar hij vooral met jonge kinderen werkt. Toen Faldir hoorde dat een bevriende kickbokser darmkanker bleek te hebben en was opgegeven, raakte dat Faldir enorm. Maar zijn vriend kwam in een privékliniek in Italië terecht en heeft het overleefd. Dat inspireerde Faldir om in zijn geboortestreek in het noorden van Marokko een kliniek op te gaan zetten voor kinderen met kanker. Tweederde van de kinderen in Marokko is niet verzekerd en hebben daardoor geen of te laat toegang tot zorg. Driekwart van de onverzekerde kinderen waarbij kanker wordt geconstateerd zou gered kunnen worden. En daarom zet Faldir een kliniek op, met de hulp van twee artsen van het AMC in Amsterdam.

2/ Geraldo Vallen
Geraldo Vallen is reclameman; hij bedacht onder meer de legendarische Rolo-commercial met de olifant. Maar de laatste tijd zet hij zijn creativiteit in voor het verbeteren van de wereld. Momenteel zet hij zich vooral in voor het mede door hem bedachte Join the pipe-project. Join the pipe is een community van kraanwaterdrinkers. Geraldo cs hebben een trendy speciale waterfles die een leven lang meegaat ontwikkeld, als alternatief voor de flesjes bronwater die nu gangbaar zijn. Daarnaast probeert hij op zoveel mogelijk plaatsen in de openbare ruimte tappunten te krijgen waar je de flesjes kunt vullen. Daarmee vangt hij drie vliegen in 1 klap: 1/ een afname van CO2 uitstoot omdat er minder uit allerlei landen afkomstige bronwaters hierheen vervoerd hoeven te worden, 2/ een afname van plastic afval omdat de flesjes minder verkocht worden en 3/ opbrengst door de verkoop van de Join the pipe-flessen die gebruikt wordt om waterputten te slaan in ontwikkelingslanden waar gebrek is aan drinkwater. Dat laatste is voor Geraldo waarom hij het allemaal doet. Met name de hoge kindersterfte in Afrika grijpt hem enorm aan.

3/ Hugo Tempelman
De Nederlandse tropenarts Hugo Tempelman liep tijdens zijn studie medicijnen stage in een ziekenhuis in Somalië. Hij droomde ervan zich definitief in Afrika te vestigen, en na een huwelijksreis van 9 maanden door het donkere continent vestigede hij zich met zijn vrouw Liesje in Zuid-Afrika. Hij gaat in een ziekenhuis werken, waar hij al snel de tropische praktijk leert kennen. Na anderhalf jaar neemt hij voor het eerst het management van het ziekenhuis op zich. Twee jaar later wordt hij door het Zuid-Afrikaanse ministerie van Volksgezondheid uitgenodigd om het hoofd van de paramedische gezondheidszorg van de hele provincie te worden. Dat betekende dat een terugkeer naar Nederland definitief van de baan zou zijn. Zijn vrouw en hij hakten de knoop door, en ze zijn nooit op hun beslissing teruggekomen. Zuid-Afrika is hun land geworden. Hun kinderen hebben een dubbele nationaliteit. Tempelman zet de eerste plattelandskliniek van Zuid-Afrika op, het Ndlovu Medical Centre. Daar stort hij zich vooral op de bestrijding van aids. In de loop der jaren is de huisartsenpraktijk uitgebreid met verloskamers, een kraamafdeling, een hiv-polikliniek, een laboratorium, een radiologieafdeling, vijf voedingscentra met moestuinen, kinderdagverblijven, 26 waterputten, een groot sportcomplex, een vuilnisdienst, een bakkerij, een postkantoor, een luierfabriek, een autowasserij en over een maand moet het grote theater klaar zijn. Er werken inmiddels 240 mensen. Het is een complete stad, waarin gezondheid en kwaliteit van leven centraal staan.

Deze uitzending van het programma De Vlinderrevolutie met de titel Op je gezondheid! is uitgezonden op zondag 8 augustus door LLINK.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie