Bij de beesten af
22-8-2010
| 2221 x bekeken | 0 reacties
Het team van de Beagle, de VPRO-serie over de reis van Darwin, kwam tot de conclusie dat de mens oneindig veel schade heeft toegebracht aan de biodiversiteit; de verscheidenheid in diersoorten en ecosystemen. De laatste 50 jaar sterven soorten ongeveer 1000 keer sneller ooit dan ooit eerder in de geschiedenis van de aarde. Dus zelfs sneller dan in het tijdperk dat de dinosaurussen uitstierven.
In deze aflevering van De Vlinderrevolutie portretten van drie mensen die zich elk op hun eigen wijze inzetten voor het behoud van biodiversiteit.
JANA LI FRANK
Albert Einstein zei ooit: "Als de bij uitsterft, volgt de mens hooguit vijf jaar later." Daar zijn we dan klaar mee, want het gaat niet goed met de bij; wereldwijd is de bijensterfte alarmerend. De bij-zaak is hoofdzaak geworden. De oorzaken zijn niet helemaal duidelijk, onderzoekers hebben het over mijten, parasieten, pesticiden, insecticiden, afname van natuur etc als oorzaken.
Jana Li Frank is een jonge vrouw van 25 die stapelgek is op bijen en van die liefde haar beroep heeft gemaakt: ze is de jongste imker van Nederland. Een mooi vak, maar geen vetpot. En dat terwijl ze een studie heeft gedaan waarmee ze prima een goedbetaalde baan zou kunnen krijgen. Maar Jana Li gelooft in wat ze doet, ze heeft haar leven in doel gesteld van het behoud van de bij.
DAVID VAN GENNEP
David van Gennep is algemeen directeur van Stichting AAP in Almere. De stichting vangt niet alleen apen op. AAP verzorgt de opvang en, indien mogelijk, de terugplaatsing van tal van wilde dieren die als huisdier, in circussen en privé-dierentuintjes en dergelijke worden gehouden. David werd geboren in 1961, als tweede van 4 kinderen. Hij is getrouwd met Sabine en vader van twee tieners. Als kind was hij al betrokken bij de opvang van verweesde dieren die vanuit het plaatselijk vogelasiel in Driebergen in de tuin van zijn familie mochten bijkomen. Tijdens zijn middelbare schooltijd hoorde hij al over het bijzondere werk van Okko en Riga Reussien die in Amstelveen wonderlijke resultaten behaalden met niet gedomesticeerde dieren. In zijn militaire diensttijd raakte hij in contact met één van de huidige bestuursleden die ook toen al voor AAP actief was.
Hij volgde een opleiding biologie aan de VU in Amsterdam en aan de Veterinaire faculteit in Utrecht. Specialisaties waren Immunologie en infectieziekten en aquatische ecotoxicologie. In diezelfde periode begon hij als vrijwilliger bij AAP . Toen bij AAP in 1992 behoefte ontstond aan assistentie van de oprichters, trad hij er in dienst, aanvankelijk als bouwcoordinator en fondsenwerver, sinds medio 1995 als opvolger van directeur Okko Reussien (oprichter AAP, overleden december 1995).
LOUIE PSIHOYOS
National Geographic-fotograaf en documentairemaker Louie Psihoyos (53) maakte in 2008 - met gevaar voor eigen leven - een film van de jaarlijkse dolfijnenslachting in Japan Voor deze film 'the Cove' ontving hij in 2009 de Oscar voor Beste Documentaire. Psihoyos richtte in 2005 de Oceanic Preservation Society op, een stichting die zich inzet voor het behoud van de oceanen door middel van educatie. Doel is om burgers wereldwijd individuele keuzes te laten maken zodat toekomstige generaties een rijker milieu hebben.
Louie werd geboren in 1957 in de VS, als zoon van Griekse immigranten die na de Tweede Wereldoorlog het communisme ontvluchtten. Op zijn 14e begon hij met fotograferen. Hij studeerde fotojournalistiek aan de Universiteit van Missouri en werd al op zijn 23e, in 1980, ingehuurd door National Geographic. Hij won tal van prijzen met zijn foto’s.
Louie is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij woont in Colorado. De Vlinderrevolutie volgt hem op een grote milieuconferentie in Aspen en hij vertelt over de opvolger van 'the Cove'..
Deze uitzending van het programma De Vlinderrevolutie met de titel Bij de beesten af is uitgezonden op zondag 22 augustus door LLINK. Te gast waren David van Gennep en Louie Psihoyos.