Duurzaam duurt ‘t langst
29-8-2010
| 1626 x bekeken | 0 reacties
Duurzaam duurt ‘t langst
In de laatste aflevering van de Vlinderrevolutie komen alle onderwerpen uit de voorgaande afleveringen samen. En de term die bij alle onderwerpen steeds weer de kop opstak, was duurzaamheid, het toverwoord voor de toekomst. Maar wat is dat nou precies, duurzaamheid. Drie portretten van mensen die er elk op hun eigen wijze invulling aan geven.
1) Albert de Hoop
De burgemeester van het waddeiland Ameland, Albert de Hoop, vergelijkt zijn functie met die van een kasteelheer; zodra de laatste boot naar ’t vaste land is vertrokken, is het eiland van de eilanders. Als burgemeester en lid van D66 zet hij zich sinds jaar en dag in voor het verbeteren van het beleid ten aanzien van duurzaamheid. De Noordzee is zijn belangrijkste aandachtsgebied. Als voorzitter van Kimo – een internationale milieuorganisatie van alle gemeenten die aan de Noordzee liggen – maakt hij zich hard voor een nieuwe wetgeving rondom het containerverlies van de commerciële zeevaart. Jaarlijks verliezen zo’n duizenden schepen containers. ‘We maken ons druk om de olieramp in de golf van Mexico, maar hoe gek dat ook klinkt, olie is toch een natuurproduct. Er hoeft maar een container met arsenicum ergens overboord te slaan en we hebben een veel groter probleem.’
Albert de Hoop is de eerste burgemeester die lid is geworden van de Juttersvereniging en daar nauw mee samen werkt. We volgen De Hoop bij zijn rondgang over het strand en spreken hem uitgebreid over de vervuiling van de zee en zijn persoonlijke drijfveren.
2) Lisette Kreischer
Onder de noemer Ecofabulous wil de jonge Lisette Kreischer het veganistische geitenwollensokkenimago bestrijden. Zij stelde het kookboek Veggie in pumps samen en laat daarin zien dat duurzaam ook hip kan zijn. Lisette laat iedereen die van koken houdt zien dat biologisch koken zonder vlees en zuivel helemaal niet moeilijk is en bovendien heerlijke, culinaire gerechten oplevert. “De aarde is jarenlang uitgebuit, dus we worden wel gedwongen naar andere oplossingen te zoeken,” aldus Kreischer. We volgen haar bij een fotoshoot van een nieuw boek waarin alle aspecten van duurzaamheid in styling worden belicht. Alles met eerbied, voor mens dier en milieu, en vooral met eerbied voor alles dat jong, hip en stijlvol is.
3) Wubbo Ockels
Sluitstuk van de portretten is, niemand minder dan Hoogleraar Duurzame Ontwikkeling en oud-ruimtevaarder Wubbo Ockels. Sinds hij in 1985 de aarde vanuit de ruimte zag, is hij zich bewust geworden van de kwetsbaarheid van onze planeet. 'De mens is een product van de aarde. Het menselijk lichaam is afhankelijk van de aardse omstandigheden.’
Na zijn carrière in de ruimtevaart heeft hij zich ingezet voor tal van duurzame ideeën. In de wetenschap dat hoe de mens met de aarde omgaat niet langer houdbaar is, en dat de mens niet zonder de aarde kan, ontwikkelde hij de superbus, de laddermolen en de zonne-auto Nuno. We volgen hem wanneer hij zijn zeilschip de Ecolution ten doop brengt. Het is het eerste zero-emission zeilschip ter wereld. En we spreken zijn dochter die een dezer dagen een boek uitbrengt over haar vader. Samen met hem heeft ze alle plekken die belangrijk waren in zijn leven bezocht; in “De Zeven Levens van Wubbo Ockels” doet ze verslag van die emotionele reis.
Deze uitzending van het programma De Vlinderrevolutie met de titel Duurzaam duurt ‘t langst is uitgezonden op zondag 29 augustus door LLINK. Te gast was Wubbo Ockels.