Niet lullen maar poetsen
1-8-2010
| 1598 x bekeken | 0 reacties
In deze aflevering van De Vlinderrevolutie ontmoeten we drie mensen die elk op hun eigen manier aantonen dat het ook binnen de arena’s van politiek en overheid mogelijk is om revolutionaire veranderingen in werking te zetten.
Michaela Hogenboom
Jong en duurzaam: dat zijn de twee componenten die Michaela Hogenboom compleet maken. Sinds maart 2009 is zij jongerenvertegenwoordiger duurzaamheid voor de VN.Daarmee vertolkt zij de stem van de jeugd op grote internationale congressen. Zo was zij bij de VN in New York, bij de klimaattop in Kopenhagen en maakt zich op om naar Mexico af te reizen. Haar gedrevenheid is gecombineerd met de harde realiteit, volgens haar is het simpel: de jongeren leven nog het langst op deze aarde en zullen moeten zorgen voor verandering. Naast haar onbezoldigde werk als vertegenwoordiger voor de VN, werkt zij als procesbegeleidster duurzaamheid aan de hogeschool Arnhem/Nijmegen en zorgt daar dat duurzaamheid meer en meer in met de opleidingen verweven wordt. In de Vlinderrevolutie volgen we haar op een dag dat ze een carričre coachingsgesprek voert met oprichter en directeur van ENVIU dat duurzame ondernemingen opstart. Met een VMBO-klas evalueert ze een project over zwerfaval dat ze vorig jaar begeleidde en zien we haar als ambassadrice van de Nederlandse delegatie van Globe, de internationale organisatie die wetenschap en duurzaamheid onder jongeren promoot.
Ulf Johnsson
Växjö is een klein provinciestadje dat verscholen ligt tussen meren en bossen in het zuiden van Zweden. In de jaren tachtig waren de meren sterk vervuild en ging het gebukt onder de zware smog van een op olie opererende energiecentrale. De kentering kwam toen Ulf Johnsson hoofd productie van die energiecentrale werd. Onder druk van de oliecrisis in ’73 bedacht hij een manier om over te stappen op een biocentrale die op hout energie genereerde. De resten hout worden aangeleverd van zagerijen uit de buurt. De hitte die ontstaat bij het genereren van de energie wordt direct gebruikt als stadsverwarming en als het hout verbrand is, zorgt de as weer voor bemesting van het bos dat de toekomstige energievoorziening is. Met de benoeming van ‘groenste stad’ raakte de beleidsmakers enthousiast en gingen over tot het bouwen van duurzame woningen en mag sinds kort iedereen die een hybride auto heeft, er gratis parkeren. Ulf Johnsson is inmiddels gepensioneerd, maar nog altijd geëngageerd in het publieke leven van. We volgen hem op zijn kleine boerderij en hij geeft een rondleiding door ‘zijn’ energiecentrale. Ondertussen vertelt hij hoe hij de centrale aantrof begin jaren zeventig en hoe hij het uiteindelijk achterliet.
Marc van Roosmalen
23 jaar geleden vestigde de Nederlandse bioloog Marc van Roosmalen zich in het Amazonegebied in Brazilie om onderzoek te doen naar vruchten en zaden in dit extreem natuur- en soortenrijke gebied. Eind jaren ’90 ontdekte hij bij toeval een nog onbeschreven kleine apensoort, en besloot het leefgebied van dit aapje nauwkeurig te beschrijven. Daarbij ontdekte hij nog een tiental nieuwe apensoorten, nog tien andere zoogdieren en wel honderd niet eerder bekende plantensoorten. Het ecosysteem was zo rijk dat Van Roosmalen bij Unesco voorstelde om het tot werelderfgoed te bestempelen. Maar dat was tegen het zere been van de Braziliaanse overheid, die heel andere plannen met het gebied had: het moest een enorme sojaplantage worden. Gigantische stukken regenwoud worden omgekapt omdat regenwoud geen economische waarde heeft. Het hout wordt verkocht en er komt landbouw voor in de plaats. Van Roosmalen werd zo’n luis in de pels van de overheid dat hij zelfs in de gevangenis belandde op beschuldiging van het illegaal houden van apen, apen die hij in werkelijkheid opving omdat ze bedreigd werden of ziek of gewond waren. Uiteindelijk werd hij vrijgesproken en nu zet hij zich in als ambassadeur voor het regenwoud, niet alleen om die unieke natuur te beschermen, maar ook omdat het regenwoud van essentieel belang is voor de bestrijding van de opwarming van de aarde: het gebied neemt een substantieel percentage van onze uitstoot van broeikasgassen op.
Deze uitzending van het programma De Vlinderrevolutie met de titel Niet lullen maar poetsen is uitgezonden op zondag 1 augustus door LLINK. Te gast was Marc van Roosmalen.