Uitzending
De Vlinderrevolutie - Geven is het nieuwe nemen

Geven is het nieuwe nemen

De Vlinderrevolutie

25-7-2010

| 1938 x bekeken | 0 reacties
6
Een vlinder kan met zijn vleugelslag uiteindelijk een storm veroorzaken. Dit gegeven, afkomstig uit de meteorologie, staat centraal in de Vlinderrevolutie. We ontmoeten mensen met kleine initiatieven die tot grote veranderingen kunnen leiden, op weg naar een betere wereld. Het thema van deze week: humanitaire hulp. De mensheid is een licht ontvlambare soort. We moorden hele volksstammen uit omdat we een ander geloof hebben, omdat we meer land, meer grondstoffen, of meer democratie willen, of omdat zij er net even anders uit zien dan wij. In deze aflevering van De Vlinderrevolutie ontmoeten we drie mensen die elk op hun eigen manier een lans willen breken voor een andere, menslievender benadering van sociale en humanitaire problemen.

1/ Gabor Landman
In de vroege 20e eeuw zijn er met dikke viltstift nieuwe grenzen getrokken in de Balkan, waardoor complete Hongaarse stadjes in Roemenië en Slowakije terechtkwamen. Slowakije en Roemenië maken sinds een aantal jaren deel uit van de Europese Unie, maar de Hongaren worden er nog steeds als tweederangsburgers behandeld. Gabor Landman uit Den Bosch trekt zich dit onrecht enorm aan en heeft daarom de stichting Human Rights Hungarians opgericht. Deze Hongaren leven in authentiek Hongaarse dorpen, maar worden volledig gekleineerd door de huidige wetgeving, zelfs nadat Slowakije in 2004 is toegetreden tot de Europese Unie. Ze worden niet te woord gestaan bij publieke instellingen, bij apotheken etc. Zelfs wanneer ze met elkaar op straat in het Hongaars praten, lopen ze gevaar, want geloof het of niet, dat is strafbaar. Anno 2010 mag je voor de wet geen 'buitenlandse taal' spreken in een land dat deel uitmaakt van de Europese Unie.

Regisseur Hinke Brinkman, recentelijk genomineerd voor de Gouden Roos van Montreux voor haar documentaire over de pianobroertjes Arthur en Lucas Jussen, volgde Gabor tijdens een bezoek aan Slowakije om te gaan posteren en flyeren voor zijn stichting. Hij ging naar een plaatsje net over de grens, tussen Wenen en Bratislava, en had daar afspraken met o.a. de burgemeester, een priester en nog wat lokale bewoners. Zij hadden allen te kennen gegeven zijn missie graag te ondersteunen.

Wonderbaarlijk genoeg bleek toen Gabor er aankwam, dat de kerk, die altijd open staat, gesloten was en de priester onvindbaar. Ook de burgemeester liet weten het 'te druk' te hebben. En zo waren er meer die ineens kopschuw werden. Gabor legt dus duidelijk een vinger op een zere plek, want er heerst angst voor represailles…

2/ Laamia Elyonoussi
Laamia Elyonoussi is een in Rotterdam geboren dochter van een Marokkaanse vader, die de kost verdiende als schoonmaker. Na haar hele jeugd getuige te zijn geweest van het gevecht van haar vader om een volwaardig bestaan, besloot zij zijn droom waar te maken. Zij is een schoonmaakbedrijf gestart dat 100% milieuvriendelijk is, en waarin zij ook nog eens haar eigen reďntegratieprojecten heeft opgezet om ex-gedetineerden nieuwe kansen te bieden. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Ondernemen dus. En nog succesvol ook: inmiddels heeft Laamia meer dan 30 mensen voor zich werken, en de bedrijven staan in de rij om haar klant te mogen worden.

3/ Boudewijn Poelmann
Boudewijn Poelmann is medebedenker en – oprichter van de Nationale Postcode Loterij, sinds 1993 de grootste goededoelenloterij van Nederland. Vijftig procent van de bruto-omzet van de Nationale Postcode Loterij komt ten goede aan goededoelenorganisaties die werkzaam zijn op het gebied van natuurbehoud, milieubescherming, ontwikkelingssamenwerking en mensenrechten.

Poelmann is (samen met Frank Leeman en Ruud Esser) middels Novamedia verantwoordelijk voor het bestuur en de marketing van de Nationale Postcode Loterij. Sinds haar oprichting is de Nationale Postcode Loterij ieder jaar gegroeid. Sinds 1989 is er bijna 3 miljard euro gedoneerd aan Goede Doelen Organisaties. Over 2009 was dat 256.621.614 euro, aan meer dan 60 goede doelen organisaties.

Het format van de Postcode Loterij wordt geroemd door mensen als Bill Clinton en werkt inmiddels ook in andere landen. In Zweden bestaat sinds enige jaren de Svenska Postkod Lotteriet, en in n Engeland en Schotland is een Postcode Loterij gestart: de People's Postcode Lottery.

De Vlinderrevolutie volgt Poelmann tijdens een lunch met Ruud Koornstra, initiator van de LED-lamp die door de Postcodeloterij onder alle leden is uitgedeeld. Poelmann en Koornstra overleggen over een vervolg-actie. Vervolgens geeft Poelmann samen met zijn vrouw een lezing aan zijn personeel om verslag te doen van een recente reis aan Ghana.

Tot slot gaan we mee naar de Klimaatborrel, waar Poelmann de Klimaatprijs krijgt uitgereikt uit handen van prinses Laurentien. Verder een aantal uitspraken van zijn secretaresse, zijn vrouw en Ruud Koornstra over Boudewijn Poelmann, en een uitgebreid gesprek met hemzelf over zijn drijfveren, zijn passie en de moeilijke beginperiode, waarin hem werd verweten rijk te worden over de rug van goede doelen.

Deze uitzending van het programma De Vlinderrevolutie met de titel Geven is het nieuwe nemen is uitgezonden op zondag 25 juli door LLINK. Te gast waren Ruud Koornstra en Boudewijn Poelmann.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie