Uitzending
De ConsuMinderman - Bandenoppompdag

Bandenoppompdag

De ConsuMinderman

14-1-2009

| 930 x bekeken | 0 reacties
6
Bandenspanning
In Nederland rijdt ongeveer 60 procent van alle auto’s met te lage bandenspanning. Dit heeft verspilling van brandstof, versnelde bandslijtage en dus onnodige kosten tot gevolg. Als er wel met juiste bandenspanning wordt gereden, scheelt dat de gemiddelde automobilist 25 tot 150 euro per jaar aan brandstofkosten en gaan de banden tot twee keer langer mee. Als iedereen in Nederland de banden op juiste spanning houdt, scheelt dit per jaar tot 370 miljoen liter brandstof, wat gelijk staat aan 1 miljoen ton CO2-uitstoot. Per dag komt dit neer op 12 tot 24 volle tankauto’s. Bovendien zouden we zo met z'n allen maar liefst 500.000 banden per jaar uitsparen en dat staat gelijk aan 450 miljoen euro.

De actie
Voor De ConsuMinderman zijn dit genoeg redenen om de bandenspanning van auto's aan te pakken. Presentator Sebastiaan Labrie gaat met een camerateam langs de vier speciale mobiele oppompteams. Deze teams gaan in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam zoveel mogelijk autobanden oppompen. Automobilisten kunnen hun banden ook op spanning brengen bij elke benzinestation.

Doe mee!
Autobanden op de juiste spanning brengen is een snel en simpel klusje. De juiste spanning voor je auto vind je in het instructieboekje, in een van de deurposten of aan de binnenkant van het brandstofklepje. Auto- accessoirezaken verkopen handzame bandenspanningsmetertjes. Of ga naar de benzinepomp om de bandenspanning te meten. Let er dan op dat de auto niet meer dan drie kilometer gereden heeft. De banden moeten namelijk koud zijn als je de meting verricht. Klik hier voor uitgebreide info!

Eco-aso
In deze aflevering gooit de eco-aso reclamefolders neer op plekken die daar niet voor bedoeld zijn. Zouden voorbijgangers hem hierop aanspreken?

Eco-ergernis
Iedere week praat Froukje Jansen met een bekende Nederlander over zijn of haar eco-ergernis. Deze week is Catherine Keijl aan de beurt.

Presentatie: Sebastiaan Labrie en Froukje Jansen.

Deze uitzending van het programma De ConsuMinderman met de titel Bandenoppompdag is uitgezonden op woensdag 14 januari door LLINK. Te gast was Catherine Keyl. De presentatie was in handen van Froukje Jansen en Sebastiaan Labrie.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!