Uitzending
De ConsuMinderman - Plastic zakjes

Plastic zakjes

De ConsuMinderman

19-11-2008

| 1385 x bekeken | 0 reacties
6
Plastic zwerfafval
Als er één product een ecologische nachtmerrie is, dan is het wel het plastic tasje. Plastic tassen worden namelijk veelal gemaakt van polyethyleen, een grondstof die er tien tot twintig jaar over doet om af te breken. Naast de bodemvervuiling die plastic veroorzaakt, is het materiaal dramatisch voor dieren: het plastic wordt opgegeten door beesten, wier spijsverteringskanaal kan verstoppen met alle nare gevolgen van dien. En niet alleen de aarde wordt getroffen; in de stille oceaan dobbert inmiddels een enorme plastic brij die als de grootste vuilnisbelt ter wereld geldt. En hoewel deze afvalberg niet om de hoek ligt, zien we de gevolgen van plastic vervuiling ook in onze eigen Noordzee. Tijd voor de ConsuMinderMan om daar wat aan te doen!

De Plastic tas actie
Presentator Sebastiaan Labrie start zijn actie op Texel. Daar gaat hij langs bij Jan Andries van Franeker die al meer dan twintig jaar onderzoek doet naar afval in de magen van stormvogels. Uit zijn onderzoek blijkt dat ten minste negen van de tien Noordse Stormvogels plastic in hun maag hebben. Gemiddeld gaat dit om dertig stukjes plastic, met een gewicht van 0,3 gram in totaal. Als we dit gewicht omrekenen naar mensenmaten, dan komt dat neer op lunchtrommel vol plastic in je buik! Sebastiaan Labrie vraagt zich af of er niet wat valt te doen aan al dat plastic in de natuur. Hij besluit de alom gebruikte plastic tas aan te pakken en zijn milieuvriendelijke tas te slijten aan de winkeliers van een bekende winkelstraat in Amsterdam.

Eco-Aso
De ConsuMinderMan kijkt hoe lang het duurt voordat mensen reageren op de Eco-Aso, die dit keer zorgt voor veel troep op straat door zijn lege blikjes fris niet in de prullenbak te gooien, maar gewoon op straat.
Zwerfvuil is een grote ergernis van Nederlanders. Als niemand iets opruimt, blijft het bovendien lang liggen. Om een metalen blikje af te breken, heeft de natuur vijftig jaar nodig. Een aluminium drankblikje kan er zelfs een miljoen jaar over doen! En dan te bedenken dat er zo'n vijftig miljoen blikjes en flesjes in Nederland rondzwerven...

Eco-ergernis
In elke aflevering praat Froukje Jansen met een bekende Nederlander die uit de doeken doet wat zijn of haar ecologische ergernis is, wat daaraan gedaan moet worden en wat de eigen oplossing is voor een betere wereld. In aflevering 2 gaat zij op bezoek bij cabaretier Hans Sibbel, bekend van het duo Lebbis en Jansen.

Presentatie: Sebastiaan Labrie en Froukje Jansen.

Deze uitzending van het programma De ConsuMinderman met de titel Plastic zakjes is uitgezonden op woensdag 19 november door LLINK. Te gast was Hans Sibbel. De presentatie was in handen van Froukje Jansen en Sebastiaan Labrie.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie