Uitzending
De ConsuMinderman - Mankracht

Mankracht

De ConsuMinderman

4-3-2009

| 2443 x bekeken | 1 reacties
6
De Actie
In deze aflevering gaat Sebastiaan aan de slag met sportend Nederland. Sebastiaan wil fitnesstoestellen uitrusten met een apparaatje dat de opgewekte energie omzet naar stroom. Zo zouden sportscholen de mogelijkheid hebben om zichzelf van energie te voorzien. Maar dan moet dit apparaat wel ontwikkeld worden en moeten sportscholen bereid zijn om hier mee aan de slag te gaan. Sebastiaan onderneemt actie. Hij zoekt naar voorbeelden waar energie uit beweging al wordt gebruikt en gaat met techneuten en wetenschappers aan de slag om de eerste echte energie-opwekkende spinningfiets in Nederland te introduceren. Gaat het hem lukken?

De eco-ergernis
Sebastiaan praat met Wijnand Duyvendak over zijn eco-ergernis. Duyvendak komt voor in de Top 100 van invloedrijkste duurzame Nederlanders. Deze lijst, een initiatief van Trouw en LLiNK, wordt zaterdag 7 maart gepubliceerd.

De eco-aso
Glas hoort in de glasbak, of toch niet? Onze eco-aso zet haar flessen liever naast de glasbak en wacht op een reactie van haar omgeving.

Energie terugleveren
Je kunt in Nederland energie terugleveren aan het net, bijvoorbeeld energie uit zonnepanelen of een 'stroomopwekkende fiets' zoals Sebastiaan die liet zien.

Alle stroom (tot 3000 kWh) die je in Nederland teruglevert wordt van je verbruik afgetrokken. De vergoeding voor de door jou teruggeleverde energie wordt bepaald door de energieleverancier. Het gemiddelde energieverbruik van Nederlands gezin schommelt rond de 3500 kWh per jaar.

In de huidige situatie is het terugleveren van stroom als kleine energieleverancier nauwelijks interessant. Met zonnepanelen lever je bijvoorbeeld zo'n 400 kWh per jaar.

Bij onze Oosterburen hebben ze sinds 2000 een wet die engergiebedrijven verplicht een vergoeding van 57,4 eurocent per kWh te betalen voor teruggeleverde stroom. Op deze manier wordt het ineens een lucratieve business. Dankzij deze wet wordt er in Duitsland per jaar 2200 megawatt zonnestroom opgewekt. In Nederland zijn maar we goed voor 50 megawatt...

Tijd voor een Nederlandse variant voor deze wet dus!

Deze uitzending van het programma De ConsuMinderman met de titel Mankracht is uitgezonden op woensdag 4 maart door LLINK. Te gast was Wijnand Duyvendak. De presentatie was in handen van Froukje Jansen en Sebastiaan Labrie.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie