Het wapen, de Roma en de Polder
26-9-2010
| 2147 x bekeken | 0 reacties
Wapen als kunst
Het Rijksmuseum heeft aangekondigd het wapen waarmee Volkert van der G. de moord op Pim Fortuyn pleegde te willen tentoonstellen. Directeur Wim Pijbes legt uit waarom het tentoonstellen van dit wapen past in de traditie van het Rijksmuseum. Ook gaat hij in op de waarde van het Rijksmuseum als historisch museum naast haar functie als kunstmuseum.
De Roma-registratie
Gemeenten waar veel Roma wonen staan voor een lastig dilemma. Om forse problemen rond schooluitval, criminaliteit en overlast aan te pakken zien zij etnische registratie als een wenselijk en effectief middel. In sommige plaatsen lijkt het daarom ook al te gebeuren. Maar het mag niet zo heten, want wettelijk is het verboden. Een aantal burgemeesters en wethouders wil dit onderwerp nu bespreekbaar maken in het Platform Romagemeenten. Maar is registratie van iemands etniciteit wel nodig of zijn er nog ongebruikte alternatieven om de problemen op te lossen? In Buitenhof daarover de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer.
De legitimatie van de polder
Ondanks de zware bezuinigingen die eraan staan te komen, spelen de sociale partners in de polder het bekende oude liedje. Werkgevers reageren verheugd op een lastenverlichting van bijna een miljard euro, terwijl de vakbonden een ferme looneis op tafel leggen. Hebben de vakbonden en werkgevers alleen oog voor het eigenbelang? Of is het algemeen belang in tijden dat bezuinigd moet worden net zo belangrijk? Een debat tussen Jaap Smit, voorzitter van de CNV, Huibrecht Bos, voorzitter van Jong Management en Ewald Engelen, Financieel geograaf aan de UvA.
Deze uitzending van het programma Buitenhof met de titel Het wapen, de Roma en de Polder is uitgezonden op zondag 26 september door de VARA, de VPRO en NTR. Te gast waren Wim Pijbes, Alex Brenninkmeijer en Ewald Engelen.