Uitzending
Buitenhof - 4-11-2007

4-11-2007

Buitenhof

1849 x bekeken | 0 reacties
6
Het CDA aan zet
De plannen van minister Donner over de hervorming van het ontslagrecht moeten worden aangepast, vindt nu ook fractievoorzitter Pieter van Geel van het CDA. Een akkoord met coalitiegenoten PvdA en ChristenUnie blijkt nog altijd niet te lukken. Welke politieke ruimte heeft de minister van Sociale Zaken nog voor echte hervormingen op dit gevoelige dossier van het ontslagrecht, nu ook zijn eigen CDA-fractie lijkt in te binden. Is er nog een uitkomst zonder gezichtsverlies voor personen en partijen in het conflict? Een debat.

Dé topambtenaar van Nederland
Bij de overheid staan 12.800 banen op de tocht. In Buitenhof te gast Wim Kuijken, voorzitter van het College van Secretarissen-Generaal, het hoogste ambtelijke overleg binnen de Rijksoverheid. Kuijken gaat in op de vraag hoe de grootscheepse reorganisatie bij de Rijksoverheid te realiseren valt zonder de kwaliteit van het overheidsapparaat aan te tasten. Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over het rapport Vernieuwing Rijksdienst. Ook spreekt de hoogste ambtenaar over het idee om net als in de VS na een kabinetsformatie politieke topambtenaren te benoemen. Kuijken is voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken (de rechterhand van premier Balkenende) en sinds april dit jaar secretaris-generaal van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Polarisatie in de Polder
Henk te Velde, hoogleraar vaderlandse geschiedenis, gaat in op de historische achtergrond van het poldermodel in de Nederlandse politiek. Ook geeft hij zijn visie op de levensvatbaarheid van het poldermodel in de toekomst nu een aantal nieuwe partijen zich juist van het Haagse politieke bedrijf afkeren.

Presentatie: Clairy Polak.

Deze uitzending van het programma Buitenhof is uitgezonden op zondag 4 november door de VARA, de VPRO en de NPS. Te gast waren Pieter van Geel, Wim Kuijken en Henk te Velde. De presentatie was in handen van Clairy Polak.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie