Uitzending
Advocaat van de duivel - Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Advocaat van de duivel

15-4-2009

| 1711 x bekeken | 0 reacties
5
Is de Paus schuldig aan miljoenen aidsdoden door zijn anti-condoompolitiek? Het is één van de drie aanklachten die tegen Paus Benedictus XVI zijn geformuleerd. Mr. Gerard Spong treedt op als verdiger voor deze kerkvorst.

Twee opponenten, oud-KRO-journalist en presentator Aad van den Heuvel en theoloog en ethicus Jean-Pierre Wils – die onlangs brak met de katholieke kerk n.a.v. de affaire Williamson - trachten zijn pleidooi onderuit te halen. Het eindoordeel – schuldig of onschuldig aan drie geformuleerde aanklachten – is aan een vijfkoppige burgerjury.

Jury-oordeel
Aanklacht 1 - De Paus discrimineert vrouwen en homosexuelen: schuldig.
Aanklacht 2 - De Paus is verantwoordelijk voor miljoenen aids-doden: schuldig.
Aanklacht 3 - De Paus legitimeert antisemitisme: onschuldig.

Reacties opponenten op de oordelen van de jury

Aad van den Heuvel
"Het leek mij een goede en soms verrassende uitspraak van de jury.

Aanklacht 1: Waar het gaat om discriminatie van vrouwen en de homoseksuele medemens kwam men tot een duidelijke uitspraak. Vrouwen worden uitgesloten van het priesterschap en homo's worden in het dagelijkse leven uitgesloten van het huwelijk, welaan, zei de jury, dit is inderdaad discriminatie.

Aanklacht 2: Verder vond de jury dat de Paus verantwoordelijk is voor miljoenen aids-doden door het verbieden van het condoom. Een wat verrassende uitspraak omdat vooral de laatste tijd nogal wat publicaties zijn verschenen waarin ook op de eigen verantwoordelijkheid van de slachtoffers werd gewezen. Heel goed dat de jury het belang van voorbehoedsmiddelen in de strijd tegen aids is blijven zien.

Aanklacht 3: Tot slot een niet-schuldig ten aanzien van: De paus 'legitimeert' antisemitisme. En hoe vreemd het ook klinkt voor een opponent, maar hier kan ik wel mee leven. Eigenlijk had de aanklacht moeten luiden: Door de lakse houding van de paus rond de hem maar al te bekende Pius-beweging en bisschop Williamson 'tolereert' hij het anti-semitisme."

Jean-Pierre Wils
Aanklacht 1: Dat de Paus vrouwen en homosexuelen discrimineert is een feit. Dus was het oordeel van de jury voorspelbaar.

Aanklacht 2: De tweede kwestie is per saldo in het jury-oordeel goed beantwoord. Het fatale standpunt van de totale afwijzing van anticonceptiva (in de familie-planning, in de bevolkingspolitiek en dus ook in aidsbestrijding) moet het Vaticaan eindelijk, eindelijk herzien. De jury oordeelde juist.

Aanklacht 3: Maar nu de derde kwestie. Ikzelf had met de formulering 'legitimeert antisemitisme' nogal wat problemen en had de voorkeur voor 'tolereert', wat ik in mijn bijdrage ook heb gezegd. Er ontstaat voor mij een ietwat paradoxale situatie: wat de formulering 'legitimeert antisemitisme' betreft, ben ik het met de jury namelijk eens, dat de Paus dat 'niet' doet! Zijn uitspraken en zijn bezoeken omtrent het Jodendom liegen daar niet om. Maar - omwille van het Grote Ideaal van de eenheid van de kerk is hij wel bereid antisemitisme te 'tolereren', in ieder geval het overduidelijke antisemitisme van de Pius X- beweging (en hun totalitaire opvattingen over de samenleving). In ieder geval tot op de dag van vandaag (7 april). Dat is en blijft voor mijn onbegrijpelijk en inacceptabel."

Deze uitzending van het programma Advocaat van de duivel met de titel Paus Benedictus XVI is uitgezonden op woensdag 15 april door de AVRO. Te gast was Aad van den Heuvel. De presentatie was in handen van Lennart Booij.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie