Uitzending
Advocaat van de duivel - Mladic

Mladic

Advocaat van de duivel

13-5-2009

| 1665 x bekeken | 0 reacties
8
In de zesde en laatste aflevering van het AVRO-opinieprogramma Advocaat van de Duivel staat Ratko Mladic centraal. De Bosnisch-Servische generaal wordt verantwoordelijk gehouden voor talloze wreedheden tijdens de Balkanoorlog, waaronder de moord op circa 8000 moslimmannen na de val van de enclave Sebrenica. Mladic houdt zich al jaren schuil voor het JoegoslaviŽ-tribunaal.
Is het mogelijk het inktzwarte beeld rond Mladic positiever te kleuren? Voor deze moeilijke opgave ziet advocaat van de duivel mr. Gerard Spong zich gesteld. Tegenover hem staan twee opponenten: oud-minister van defensie Bram Stemerdink en vredesactivist Mient Jan Faber.

Er zijn twee aanklachten tegen Mladic geformuleerd: hij heeft de oorlog op de Balkan mede- ontketend en hij heeft genocide gepleegd. Aan het eind van het programma spreekt de vijfkoppige burgerjury haar eindoordeel uit: schuldig of onschuldig.

Jury-oordeel
Aanklacht 1 - Mladic heeft de oorlog op de Balkan aangewakkerd: schuldig.†
Aanklacht 2 - Mladic pleegde genocide: schuldig.†

Reacties opponenten op de oordelen van de jury:
Bram Stemerdink †"Mladic werd door de jury schuldig bevonden aan zowel het aanwakkeren van de oorlog op de Balkan als het plegen van genocide. Het oordeel van de jury lijkt me juist. Als bevelhebber van het Bosnisch- Servische leger had Mladic alle touwtjes in handen. Hij verkeerde in de positie een matigende invloed uit te oefenen op het geheel van de oorlog en was zeker in de positie de slachting na de inname van Srebrenica te voorkomen. Hij deed precies het tegenovergestelde. Het is van essentieel belang dat Mladic ook daadwerkelijk voor de rechter wordt gebracht."

Mient-Jan Faber "De jury heeft blijk gegeven de aanklacht goed te kunnen doorgronden. Met een kleine meerderheid kwam zij tot de conclusie dat Mladic de oorlog op de Balkan heeft aangewakkerd. Mladic was inderdaad niet de enige, hij werd aangestuurd door zijn politieke opdrachtgevers Milosevic en Karadzic. Bovendien werd ook van Kroatische en Bosnische zijde meegewerkt aan etnische zuiveringen. Desalniettemin was Mladic de man die etnische zuiveringen tot een model van oorlogsvoering ontwikkelde, uitlopend op de genocide in Srebrenica. Dat Mladic verantwoordelijk is voor de genocide in Srebrenica vond de jury als geheel. Mladic liet de mannen van de vrouwen en kinderen scheiden, vernietigende hun paspoorten en dus hun identiteit, vervoerde hen naar voetbalvelden in Bratunac en omgeving waar zij drie dagen verbleven op de knieŽn gezeten met de handen in de nek en toen de bussen die de vrouwen en kinderen hadden afgevoerd leeg terugkeerden werden de mannen er in gestouwd en afgevoerd naar lege gebouwen in de omtrek om vermoord te worden. Mladic was overal bij aanwezig. Is er meer bewijs nodig om zijn schuld te bewijzen?!"

Deze uitzending van het programma Advocaat van de duivel met de titel Mladic is uitgezonden op woensdag 13 mei door de AVRO. Te gast waren Mient Jan Faber en Bram Stemerdink. De presentatie was in handen van Lennart Booij.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie