Uitzending
Advocaat van de duivel - Gretta Duisenberg

Gretta Duisenberg

Advocaat van de duivel

6-5-2009

| 2209 x bekeken | 0 reacties
4
In de vijfde aflevering staat Gretta Duisenberg centraal. Tegen de strijdster voor de rechten van het Palestijnse volk zijn drie aanklachten geformuleerd: 'Gretta Duisenberg steunt Hamas en daarmee de terreur tegen Israel', 'met haar oproep tot een nieuwe intifada zaait ze haat tegen de joodse gemeenschap' en 'ze maakt zich schuldig aan antisemitisme'.

Mevrouw Duisenberg wordt in het programma verdedigd door mr. Gerard Spong. Zijn opponenten zijn rabbijn Lody van de Kamp en hoogleraar interculturele studies David Pinto.

Een vijfkoppige burgerjury velt het eindoordeel: is Gretta Duisenberg schuldig of onschuldig aan de drie aanklachten?

Jury-oordeel
Aanklacht 1 -  Gretta Duisenberg steunt Hamas en daarmee de terreur tegen Israel: schuldig
Aanklacht 2 -  Gretta Duisenberg zaait met haar oproep tot een nieuwe intifada haat tegen de joodse gemeenschap: onschuldig
Aanklacht 3 -  Gretta Duisenberg maakt zich schuldig aan antisemitisme: schuldig

Reacties opponenten op de oordelen van de jury:

David Pinto  "De juryuitspraak heeft implicatie voor de geestverwanten van Greta Duisenberg: Harry van Bommel, Hans van den Broek, Dries van Agt. Zij zijn dus ook antisemieten! Ook de infame club Ander Joods Geluid die voortaan kan gaan heten Ander Antisemitisch Joods Geluid."

Lody van de Kamp

Aanklacht 1:
"Dit is een goede zaak. Het doet recht aan het gegeven dat een ieder die op een objectieve manier wil meewerken aan een oplossing die voor zowel het Palestijnse Volk als Israel een duurzame vrede kan betekenen niet bij de terreur moet zijn. Ook de opponent van de Hamas de PA heeft een omslag van een terreurbeweging PLO naar PA moeten maken om een waardig en constructief gesprekspartner te kunnen worden. Ware het niet voor de terreur van de Hamas dan was het de PA misschien al gelukt om mee te kunnen werken aan een echte oplossing van het conflict."

Aanklacht 2:
"Deze vrijspraak is te betreuren. Haat zaaien is de eerste stap op weg naar antisemitisme, vreemdelingenhaat en vervolging. Een dergelijke vrijspraak zou misschien aanleiding moeten zijn tot een aanscherping van de wetgeving op het gebied van haatzaaierij. Om op die manier diegenen die zich schuldig aan maken veroordeeld te krijgen."

Aanklacht  3:
"Het toewijzen van deze aanklacht toont dat gedragingen en uitingen met een antisemitisch gehalte zoals deze door gedaagde worden geuit niet als een ´slip of the tongue´, onbedoeld of als een ´niet zo handig geplaatste opmerking´worden afgedaan. Daarvoor is er in de geschiedenis als gevolg van deze gedragingen te veel gebeurd."

Deze uitzending van het programma Advocaat van de duivel met de titel Gretta Duisenberg is uitgezonden op woensdag 6 mei door de AVRO. De presentatie was in handen van Lennart Booij.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie