Aan de vooravond van het
EK Voetbal presenteert Zembla de aflevering ‘Zó wordt Nederland Europees kampioen’. Op verzoek van Zembla analyseerde de Rijksuniversiteit Groningen zestig interlands, waarvan veertig van het Nederlands elftal. De bewegingswetenschappers maakten een studie van de strafschoppen, hoekschoppen, vrije trappen en de kenmerken van de tegenstanders. Zembla geeft elf adviezen, die bondscoach
Marco van Basten in Zwitserland kan gebruiken.
In Zembla reageren Jong Oranje-bondscoach
Foppe de Haan en Van Basten’s voormalig trainer bij AC Milan, Arrigo Sacchi, op de onderzoeksresultaten.
Foppe de Haan denkt dat, als Van Basten dit onderzoek onder ogen krijgt, hij daar zeker iets mee zal doen: ‘Hij is wel een man die alles wil weten en heel nieuwsgierig is’.
Het wetenschappelijke team dat Zembla de afgelopen maanden op de voet heeft gevolgd, werd geleid door bewegingswetenschapper prof. Chris Visscher. De Noorse wetenschapper Geir Jordet deed onderzoek naar het Nederlandse strafschoppensyndroom. Ook hij geeft in de uitzending adviezen aan Oranje.
SeedorfMet het onderzoek in de hand weet Van Basten welke spelers wel en welke niet een vrije trap moeten nemen. Prof. Visscher naar aanleiding van zijn bevindingen: ‘Het is maar goed dat Van Basten
Clarence Seedorf niet kan opstellen, want één van onze tips luidde: laat Seedorf nooit een vrije trap nemen.’ Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de vrije trappen van Seedorf niet goed zijn en niets opleveren.
Ook worden de uittrappen van
Edwin van der Sar onder de loep genomen. Visscher en zijn medewerkers bekeken er 200 en constateerden dat het grootste deel van de uittrappen bij de tegenstander terecht komt.
PikantArrigo Sacchi, voormalig bondscoach van Italië en oud-trainer van AC Milan, vertelt in ZEMBLA dat hij nog nooit met zo’n goede voetballer als
Marco van Basten heeft gewerkt. Sacchi over het onderzoek: ‘Deze gegevens zijn belangrijk om te gebruiken tijdens de weinige trainingen die je hebt met een nationaal team om fouten en missers er uit te filteren, zodat het team verbeterd kan worden’. Pikant detail: in de uitzending geeft de Italiaan ook een tip hoe Nederland tegen zijn landgenoten zou moeten spelen.
Naast het onderzoek van de RUG gebruikt Zembla onderzoeksgegevens van het Groningse bedrijf ORTEC Team Support Systems. Dit bedrijf heeft een systeem ontwikkeld, waarmee de ideale opstelling berekend kan worden.
Daarnaast kan er al tijdens de wedstrijd een analyse gemaakt worden van iedere speler van het Nederlands elftal. Daardoor kan de bondscoach gedurende de wedstrijd een oordeel vormen over zijn spelers en op grond daarvan desgewenst ingrijpen.
Samenstelling en regie: Bernard Krikke
Research: Manon Blaas en
Sinan CanEindredactie:
Kees DriehuisIn deze uitzending van Zembla was
Foppe de Haan te gast. Deze uitzending van het programma Zembla met de titel Zó wordt Nederland Europees kampioen werd uitgezonden op vrijdag 6 juni door de VARA en de
NTR.