Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Zembla - Wonderdokters van de WAO

Wonderdokters van de WAO

Zembla

30-1-2007

| 1799 x bekeken | 0 reacties
6
Veel WAO-ers zijn na herkeuring weer gezond verklaard door de artsen van het UWV en moeten nu aan het werk. Maar dat lukt ze nauwelijks.

Werkgevers wantrouwen deze ‘wonderbaarlijke genezingen’. Minister de Geus is trots op de bereikte resultaten, ook al komt er, ondanks de vele miljoenen aan begeleiding, bijna niemand aan het werk.

Protest bij UWV-artsen
UWV-artsen dreigden het afgelopen jaar met stakingen. Uit protest tegen het strenge beleid van de leiding van het UWV, kwamen artsen massaal in verzet en hebben ze zich onderling georganiseerd. Door de strenge normen worden mensen die niet in staat zijn om te werken toch goedgekeurd, zegt verzekeringsarts P. Teunissen in de ZEMBLA-aflevering ‘Wonderdokters van de WAO’.

Teunissen mobiliseerde begin 2006 zo’n 240 artsen binnen het UWV om een vuist te maken naar de leiding. In de notulen van een actiebijeenkomst staat dat ‘er sprake is van een ernstige vertrouwenscrisis tussen het (top)management en de werkvloer, in ieder geval met de artsen’.

De artsen zien waar hun herkeuringen toe leiden en tijdens de bijeenkomst uiten ze hun onvrede: ‘We worden niet serieus genomen omdat we altijd zo netjes en vriendelijk zijn en de organisatie en uitkeringen maar draaiende proberen te houden. Ooit moeten we een grens trekken, anders blijft men met ons sollen. De maat is nu vol en we zijn nu actiebereid.’

Schrijnende voorbeelden
In ‘Wonderdokters van de WAO’ wordt ook aandacht besteed aan een aantal schrijnende voorbeelden van WAO’ers en hun herkeuring.

Eén van hen is Ben de Krosse uit Nieuwegein. Na 18 jaar op de tram kreeg hij last van een vernauwing aan zijn nekwervels en kwam hij in de WAO. In 2005 werd hij herkeurd en kon hij volgens de artsen van het UWV weer voor 100% aan het werk.

Ondanks het feit dat hij slecht kan lopen, werd hij geschikt verklaard voor werk als gastheer, verpleegkundige en machinebankwerker. Maar aan het werk komt hij niet. Werkgevers zitten niet op voormalige WAO’ers te wachten. En ondanks de vele miljoenen die minister De Geus beschikbaar heeft gesteld voor reďntegratie blijven de resultaten achter.

Samenstelling en regie: Dirk Bayens
Research: Hans van Dijk
Eindredactie: Kees Driehuis

Deze uitzending van het programma Zembla met de titel Wonderdokters van de WAO is uitgezonden op dinsdag 30 januari door de VARA en de NPS. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie