Uitzending
Zembla - Gijzeling in Almelo

Gijzeling in Almelo

Zembla

25-10-2009

| 2198 x bekeken | 1 reacties
9
Op 16 juni 2008 haalde Almelo het wereldnieuws. Een horeca-ondernemer stak zijn restaurant en auto in brand en liep met twee geladen vuurwapens het gemeentehuis binnen. Vijf uur lang gijzelde Ahmet O. een wethouder en vier ambtenaren, om na tussenkomst van een politieagent de wapens neer te leggen.

Na afloop verklaren hij en zijn echtgenote dat ze gek zijn gemaakt door de gemeente Almelo. Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen? ZEMBLA onderzocht de verhoudingen in Almelo tussen politici en horeca-ondernemers.

Update
Het Openbaar Ministerie heeft intussen 17 jaar gevangenisstraf geŽist tegen Ahmet O. Volgens de officier van justitie is poging tot moord, de gijzeling van vijf personen, brandstichting en verboden vuurwapenbezit bewezen. Ook vindt hij dat Ahmet O. volledig toerekingsvatbaar was en dat de vijf gijzelaars elk 1250 euro schadevergoeding moeten krijgen.

De officier van justitie vindt het gijzelen van de wethouder een strafverzwarende omstandigheid, omdat het een aanval op het democratisch rechtsbestel betreft.

Vergunningen
De heer en mevrouw Okci huren op 1 mei 2007 een pand aan het Waagplein in de binnenstad van Almelo. Maar vervolgens blijven de benodigde vergunningen uit. Om een faillissement te voorkomen, gaat het grand cafť toch open. Daarop probeert de gemeente het te sluiten, maar mag het na tussenkomst van de rechter open blijven.

Het restaurant wordt geconfronteerd met een gemeente die zich strikt aan regels houdt, althans zo lijkt het. Of zijn de regels rekbaar en wordt er bij andere horeca-ondernemers anders opgetreden? Zo zijn er horecagelegenheden die jarenlang zonder vergunning open zijn.

Incident
In ZEMBLA vertellen Hetty en Jeroen, twee inwoners van Almelo, dat zij al jarenlang overlast hebben van een restaurant dat geen horecavergunning heeft. Ze winnen meerdere rechtszaken, maar het restaurant mag gewoon open blijven. Is het een incident of is er structureel iets mis in Almelo?

Deze uitzending van het programma Zembla met de titel Gijzeling in Almelo werd uitgezonden op zondag 25 oktober door de VARA en de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie