Uitzending
Z.O.Z. - 22-1-2011

22-1-2011

Z.O.Z.

1002 x bekeken | 0 reacties
6
In een nieuwe aflevering van Z.O.Z. praat Anil Ramdas zaterdagmiddag met drie gasten over een recent verschenen open brief van Turkse ondernemers en academici, waarin ze alarm slaan over de situatie van Turkse jongeren.

“De Nederlandse samenleving accepteert de Turkse jongeren niet zoals ze zijn,” licht Kadir Tas als een van de schrijvers van de open brief toe. Hierop krijgt hij kritiek van Frans Verhagen. “Ze voelen zich niet welkom? Zijn hier geboren!”
De integratiedeskundige is vooral van mening dat schooluitval aangepakt moet worden. “Het is geen integratieprobleem, maar een onderwijsprobleem.” In de patstelling die ontstaat trekt Tas richting Verhagen een conclusie. “U wilt mij niet begrijpen.”

Docent maatschappijgeschiedenis Zihni Özdil van de Erasmus Universiteit is de jongste aan tafel, en is teleurgesteld in het manifest. Hij wacht geduldig de gelegenheid af om aan te geven dat werkloosheid niets te maken heeft met integratie, maar meer met wat Turken doen buiten hun hechte groep. Kadir Tas: “Er zijn veel Turkse ouders die een binding hebben met Nederlanders.” Zihni Özdil reageert meteen. “Niet volgens de rapporten. We moeten realiseren dat we Nederlanders zijn. Het is funest om dan in Turkse organisaties te blijven investeren.”

Deze uitzending van het programma Z.O.Z. is uitgezonden op zaterdag 22 januari door de VPRO. Te gast was Frans Verhagen. De presentatie was in handen van Anil Ramdas.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie