5-2-2011
1238 x bekeken | 0 reacties
In Z.O.Z. gaat het deze zaterdagmiddag over lange afstandsactivisme. Migranten die diegene die achterblijven willen steunen, krijgen in dit digitale tijdperk een nieuwe rol; ze hoeven niet meer passief te kijken , maar ze kunnen iets doen via blogs, websites en sociale media. Anil Ramdas praat hierover met drie studiogasten, waaronder Shahin Nasiri uit Iran: “De tijd van de autoritaire controle van de staat is voorbij. Juist mede door het bestaan van sociale media.”
Alex Gbanse komt uit Ivoorkust en maakt vanuit Friesland een online-krant voor zijn landgenoten. “Ik richt me op resultaten op de lange termijn,” licht Gbanse toe. Zijn site krijgt zo’n 40.000 bezoekers. Hij is hoopvol over de situatie nu in Ivoorkust. Ik geef het regime nog een maand. Shahin Nasiri uit Iran leidt een netwerk van Iraanse studenten. Hij is gevlucht met een deel van zijn familie. De student filosofie in Leiden geeft aan dat hij hier de stem van de Iraniërs kan zijn. “Door de Iraanse zaak wereldbekendheid te geven, kun je de mensen daar beschermen.”
Ook te gast is Kaoutar Darmoni. Zij is opgegroeid in Tunesië en nu docente Cultuur en Media aan de Universiteit van Amsterdam. Darmoni: “President Ben Ali van Tunesië heeft internet met open armen ontvangen, omdat hij het zag als amusement voor het volk. Zo heeft hij ook zijn ondergang binnengehaald. De beste hackers in Frankrijk zijn Tunesiërs. Vanuit dit land zijn de sites van de politie, het leger en de overheid gehacked.”
Deze uitzending van het programma Z.O.Z. is uitgezonden op zaterdag 5 februari door de VPRO. De presentatie was in handen van Anil Ramdas.