Uitzending
Wij zijn de geschiedenis - 19-11-2008

19-11-2008

Wij zijn de geschiedenis

1891 x bekeken | 0 reacties
6
Dramatisch einde van de theatervoorstelling Toller
Een van de meest dramatische gebeurtenissen in de Nederlandse theaterwereld voltrok zich op 22 november 1969 in de Amsterdamse Stadsschouwburg, tijdens de première van het toneelstuk Toller. Het is een stuk van het behoudende toneelgezelschap de Nederlandse Comedie over de opkomst en ondergang van de Beierse radenrepubliek. Tijdens de première op die 21e november staan op het toneel onder andere de jonge acteurs Willem Nijholt en Bruni Heinke. Maar ook een aantal communistische infiltranten die niet kunnen verkroppen dat ‘hun’ revolutie als theatervermaak op de planken wordt gebracht. De actievoerders keren zich tijdens het stuk ineens tegen de acteurs met wie ze maandenlang intensief hebben gerepeteerd. Ook in de zaal zit een aantal actievoerders. Rookbommen, eieren en zelfs kroketten vliegen door de zaal. Met een hoop geschreeuw wordt de voorstelling afgebroken. Tot ontzetting van de acteurs. In Wij zijn de Geschiedenis vertelt actrice Bruni Heinke hoe kwaad ze tot op de dag van vandaag nog steeds is. Hoe verraden ze zich voelt en welke dramatische wending deze avond gaf aan haar carrière. Maar ook één van de infiltranten vertelt zijn verhaal. Heeft hij na al die jaren spijt van zijn daden?

Exclusief: Het ware verhaal achter de Zeeuwse graancirkels
Een Zeeuwse boer doet op de ochtend van 16 juli 1997 een bijzondere ontdekking. In zijn graanveld blijkt ineens een indrukwekkend figuur van graancirkels te zijn gemaakt. De luchtfoto’s van de graancirkels gaan de hele wereld over. Van heinde en verre komen toeristen, maar ook fanatici naar Zeeland. Foeko Kootje van Ufocus bijvoorbeeld ziet er de opmaat van de grote ontknoping in. Tibetaanse klankschalen resoneren er beter, dat zegt toch ook wel wat. Scepsissecretaris Nanninga vermoedt dan wel geen buitenaardsen, dan toch wel buitenlanders, uit Engeland. Op 5 augustus kwam de ontknoping, maar niet van soort waar Kootje of Nanninga op had gerekend. In Wij zijn de Geschiedenis voor het eerst het ware verhaal achter de graancirkels in Zeeland, van binnenuit verteld.

De scheepsramp met de Jacob Verolme
Op 22 januari 1967 voltrok zich een scheepsramp: de Jacob Verolme, een Nederlandse ertstanker, zonk ter hoogte van de Canarische Eilanden. De ramp is dagenlang groot nieuws in Nederland. Eén bemanningslid overleeft de ramp niet. Collega’s Gerard Nijmeijer en Joop Baas staan nog te trillen op hun benen als zij in Wij zijn de Geschiedenis hun verhaal vertellen.

Lopen op water
En lopen op water? Het kan! En het had weinig gescheeld of we hadden het allemaal gekund. Wat ging er in 1975 mis met de baanbrekende uitvinding van timmerman Hans Baron?
e gebeurtenissen.

Deze uitzending van het programma Wij zijn de geschiedenis is uitgezonden op woensdag 19 november door de KRO. Te gast was Bruni Heinke.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie