22-10-2008
2786 x bekeken | 0 reacties
Gay Pride
Het had niet veel gescheeld of de Amsterdam Gay Pride was er nooit gekomen. Een paar weken voor het de eerste botenparade (in 1996) wilde de organisatie het evenement afblazen. Dat blijkt woensdag 22 oktober in het KRO-programma Wij zijn de Geschiedenis (19.25 uur, Nederland 2). Vlak voor de start verloor de organisatie zelf het vertrouwen in het evenement. “We hadden weinig aanmeldingen en konden ons niet voorstellen dat er mensen naar wilden kijken”, zegt organisator Sieb de Haan in het programma. Met als argument ‘baat het niet dan schaadt het ook niet’ werd het evenement toch doorgezet. Toen op de dag zelf één van de organisatoren alvast vooruit voer in een bootje en zijn bij het startpunt achtergebleven collega’s meldde dat de bruggen bomvol mensen stonden, dacht de organisatie nog dat er een flauwe grap werd gemaakt.
Brand in Groot-Bronswijk
Eén van de meest dramatische branden uit de Nederlandse geschiedenis is de uitslaande brand in 1970 in de psychiatrische inrichting Groot-Bronswijk in het Groningse dorp Wagenborgen. 21 Patiënten kwamen daarbij om het leven; sommigen van hen waren fysiek niet in staat het pand zelf te verlaten en kwamen hulpeloos om in de vlammenzee. Wij zijn de Geschiedenis ging terug naar de plek des onheils met een onder andere twee voormalige verplegers die aangrijpend beschrijven hoe ze tijdens de brand hebben geprobeerd zoveel mogelijk patiënten te redden. Maar ook zij moesten machteloos toezien hoe niet iedereen op tijd het brandende gebouw kon verlaten. Het heeft het leven van de verplegers blijvend veranderd.
Autoloze zondag
Wat als je bevalling zich aankondigt, je graag snel naar het ziekenhuis wilt, en het is autoloze zondag (1973)? Dan stap je gewoon tòch in de auto, natuurlijk. Maar bereid je dan wel voor op een rit vol onverwachte hindernissen….
De TT van Assen
De TT van Assen is niet meer weg te denken van het bekende circuit in Assen. Maar weinigen weten nog dat dat circuit pas in 1955 is aangelegd en dat de race daarvoor al 25 jaar lang gewoon op straat werd gehouden. Coureurs uit die tijd gaan voor de camera nog één keer de (woorden)strijd met elkaar aan. Want wie was nou de beste?
Deze uitzending van het programma Wij zijn de geschiedenis is uitgezonden op woensdag 22 oktober door de KRO.