Betuigen daders spijt van verstoren rijtour Beatrix en Claus?
26-11-2008
| 2044 x bekeken | 0 reacties
Wie gooiden de rookbommen naar Beatrix en Claus?
Het huwelijk van kroonprinses Beatrix met Claus van Amsberg op 10 maart 1966 verliep verre van vlekkeloos. Tijdens de rijtour met de gouden koets door Amsterdam werden meerdere rookbommen tot ontploffing gebracht. Wie gooiden deze rookbommen? En hoe kijken de daders, ruim veertig jaar later, terug op hun daden? Wij zijn de Geschiedenis sprak met ze. Ook de hoofdagenten die de rookbommen zagen ontploffen doen hun verhaal. Dit alles rijkelijk voorzien van historisch beeldmateriaal over het huwelijk van onze huidige vorstin.
Onthulling Nationaal Slavernijmonument ontaardt in chaos
Op 1 juli 2002 werd in het Amsterdamse Oosterpark onthuld in het bijzijn van Hare Majesteit Koningin Beatrix en vele andere genodigden uit zowel binnen- als buitenland. Wat een dag vol vreugde had moeten zijn werd een treurige dag vol chaos en woede. Vooraf waren er bedreigingen binnengekomen en omdat ook Koningin Beatrix bij de onthulling aanwezig zou zijn werd besloten het park hermetisch af te sluiten. Honderden betrokkenen die vanuit het hele land naar Amsterdam waren gekomen om dit voor hen zo belangrijke moment bij te wonen stonden woedend achter de hekken. Wat ging er mis? Had het anders gekund? En ligt er nu voor altijd een smet op het slavernijmonument? Wij zijn de Geschiedenis tekent het op.
De meeuw van Treijtel
Op 15 november 1970 vond er in het Sparta-stadion “Het Kasteel” een Sparta-Feyenoord wedstrijd plaats, die op een wel heel aparte manier de geschiedenis in ging… Tijdens de wedstrijd schopte Feyenoord-keeper Eddy Treijtel de bal keihard de lucht in, om een goal van Sparta te kunnen voorkomen. Op precies datzelfde moment vloog er een meeuw voorbij, die de bal frontaal tegen zich aan kreeg. De meeuw overleefde de botsing met de bal niet. Nooit eerder in de wereld schopte een voetballer in een wedstrijd een vogel uit de lucht. De meeuw is opgezet en geplaatst in het museum van Feyenoord. Maar ook Sparta beweert die bewuste meeuw in hun museum te hebben staan…
Broekerveiling
De Broekerveiling in Broek op Langedijk was de oudste doorvaargroenteveiling van Europa. Hier werd in 1887 de eerste veiling per afslag gehouden, een methode die tegenwoordig bij de meeste veilingen wordt toegepast. Door de ruilverkaveling fuseerde de drie veilingen van Broek op Langedijk, Noord-Scharwoude en Warmenhuizen, waardoor de Broekerveiling overbodig werd. 28 december 1973 was een historische dag voor Broek op Langedijk: op deze dag vond de allerlaatste officiële veiling plaats in de Broekerveiling, waarna de veiling in gebruik werd genomen als museum. Nog één keer brengt Wij zijn de Geschiedenis de historie tot leven in de Broekerveiling.
Deze uitzending van het programma Wij zijn de geschiedenis met de titel Betuigen daders spijt van verstoren rijtour Beatrix en Claus? is uitgezonden op woensdag 26 november door de KRO.