Uitzending
Wij zijn de geschiedenis - 5-11-2008

5-11-2008

Wij zijn de geschiedenis

1399 x bekeken | 0 reacties
6
De val van Aantjes
Spannende reconstructie van de val van Aantjes; precies 30 jaar later De val van CDA-fractievoorzitter Willem Aantjes op 6 november 1978 is zonder twijfel een van de meest tragische persoonlijke drama’s die zich ooit hebben afgespeeld in de Nederlandse politiek. Binnen 48 uur verloor Aantjes z’n baan en z’n maatschappelijk aanzien, maar ook in zijn privéleven had zijn terugtreden verregaande gevolgen; zelfs z’n eigen kinderen verbraken het contact met Aantjes. Piet van Tellingen, destijds de woordvoerder van het CDA, kan zich nu nog ontzettend boos maken over de geruchten over Aantjes oorlogsverleden die meteen als feiten werden gepresenteerd. In Wij zijn de Geschiedenis geeft Van Tellingen voor het eerst een onthullend kijkje achter de schermen tijdens de uren die vooraf gingen aan de val van Aantjes. De emotionele gesprekken met Aantjes, de vergaderingen van de partijtop en de fouten in de persconferentie van Lou de Jong.

Treinramp Harmelen is nooit verwerkt
Het is nu het drukste stukje spoorweg van Nederland, maar voor honderden mensen is Harmelen ook de plek waar hun leven definitief veranderde. Ze zaten in één van de twee treinen die daar in 1962 met hoge snelheid frontaal op elkaar reden, of waren getuige van deze grootste treinramp uit de Nederlandse geschiedenis. 93 Mensen kwamen om het leven. In Wij zijn de Geschiedenis beleven passagiers en getuigen de ramp opnieuw. Sommigen hebben de rampplek nooit meer bezocht en raken dan ook erg geëmotioneerd bij het ophalen van herinneringen. Dan blijkt dat veel betrokkenen de ramp nooit goed hebben kunnen verwerken.

De man met twee harten
Een interview met de nu 52-jarige Willem Bavinck mag een wonder heten. Op jonge leeftijd krijgt Bavinck een hartspierziekte en de verwachting is dat hij daaraan snel zal overlijden. Als één van de eerste Nederlanders ondergaat hij in 1983 een harttransplantatie, maar behoudt ook zijn eigen hart. Bavinck vertelt in Wij zijn de Geschiedenis hoe het is om te leven met twee harten.

Diepvrieskluis te huur
In de jaren vijftig ontstaat een nieuw verschijnsel in Nederland: de diepvrieskluis. In deze grote gezamenlijke koelvoorzieningen kunnen mensen een vriesvak huren om hun etenswaren langere tijd te bewaren. Een uitkomst in deze tijd waarin nog maar weinig mensen een eigen koelkast hebben en men zich moet redden met kelders. Met name vlees kan hierdoor eindelijk goed bewaard worden. De diepvrieskluizen worden zo populair dat er op een gegeven moment zelfs wachtlijsten voor zijn. Pas in de jaren zeventig loopt het gebruik terug omdat steeds meer mensen zelf een koelkast krijgen.

Deze uitzending van het programma Wij zijn de geschiedenis is uitgezonden op woensdag 5 november door de KRO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie