Uitzending
Vrije geluiden - 7-11-2010

7-11-2010

Vrije geluiden

1324 x bekeken | 0 reacties
6
Zangeres Mor Kabasi, diva van de 'global' muziekscene. De 22-jarige Mor Karbasi verraste de internationale muziekwereld vorig jaar met haar eerste album 'The beauty and the sea'. Als afstammeling van Marokkaanse en Perzische Joden groeide deze schone op met Sefardische muziek. Met een breed repertoire van traditionele joodse nummers, gecombineerd met nieuwe eigen composities wil Mor Karbasi Sefardische muziek toegankelijker maken voor een groter publiek. Ze zingt in het Sefardisch, Spaans, Hebreeuws en af en toe in Engels. Kabasi wordt al de jonge diva van de 'global' muziekscene genoemd.

Hanggai, Mongoolse boventoonmuziek in een pop- rockjasje. De Chinees/Mongoolse band Hanggai ontstond toen de voormalige punkmuzikant Ilchi uit Beijing op zoek ging naar zijn roots in MongoliŽ. Op het conservatorium van Ulaanbaatar kwam hij in aanraking met keelzang en Mongoolse instrumenten. Samen met twee muzikanten uit de traditionele muziek startte Ilchi Hanggai. De naam refereert aan het centrale Mongoolse gebergte en is tevens het mystieke woord voor al het goede van de aarde. De band baseert zich op traditionele muziek uit MongoliŽ, maar geeft een eigen draai aan hun songs, vaak drank-, feest- en slaapliederen. Doordat Hanggai traditionele instrumenten en Mongoolse boventoonzang combineert met hun ervaringen in de pop- en rockscene van de grootstad Peking, geven ze een unieke stem aan de Mongoolse bevolkingsgroepen in China.

Saxofonist Ties Mellema, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2010. Ties Mellema wordt de vaandeldrager genoemd van een nieuwe generatie saxofonisten. Op 14 november ontvangt hij de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de Minister van OCW, aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend. Voor Ties Mellema heeft deze prijs een bijzondere betekenis. Een paar jaar geleden maakte hij een val in zijn keuken en blesseerde daarbij een van zijn handen ernstig. Na een lange revalidatieperiode kan hij gelukkig weer spelen. Bij Vrije Geluiden zal hij een werk spelen voor saxofoon en elektronica.

Presentatie: Melchior Huurdeman.

Deze uitzending van het programma Vrije geluiden is uitgezonden op zondag 7 november door de VPRO. De presentatie was in handen van Melchior Huurdeman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie