Uitzending
Vrije geluiden - 17-10-2010

17-10-2010

Vrije geluiden

1025 x bekeken | 0 reacties
6
De west-Vlaming Koen de Cauter vertelt over zijn grote liefde Django Reinhardt, die 100 jaar geleden werd geboren. De Cauter kwam via Beethoven en Bach bij de zigeunermuziek. Leerde zichzelf gitaar en sopraansax spelen en stichtte in de jaren 70 het Waso Quartet. Dankzij dit kwartet ontstond een opleving van de Hot Club muziek. De Basily Gypsy Band illustreert zijn verhaal.

Wat hebben Grace Jones, de koningin en een bekend biermerk gemeen? Het antwoord luidt: Nihad Hrustanbegovic. Deze meesteraccordeonist uit BosniŽ-Herzegovina kwam in 1994 naar Nederland en begeleidde hier onder meer Grace Jones, trad op voor onze vorstin en leende een eigen compositie aan 's lands bekendste exportbier. Hij heeft een nieuwe solo-cd.

In het rijtje Bessie Smith, Billie Holiday, Ella Fitzgerald hoort zeker ook de naam Abbey Lincoln thuis. Op 14 augustus van dit jaar stierf de Amerikaanse jazzvocaliste, een week nadat Masha Bijlsma een eerbetoon aan haar had opgenomen. Masha had een speciale band met Abbey. Masha Bijlsma, vocals; Rob van den Broeck, piano; Henk de Ligt, contrabas; Dries Bijlsma, drums; Bart van Lier, trombone.

Presentatie: Melchior Huurdeman.

Deze uitzending van het programma Vrije geluiden is uitgezonden op zondag 17 oktober door de VPRO. De presentatie was in handen van Melchior Huurdeman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie