Verkeerde diagnose door tunnelvisie
3-12-2008
| 2316 x bekeken | 0 reacties
Je kind heeft pijn en wordt steeds zieker, maar artsen zeggen dat zijn klachten psychisch zijn. Janny en Geert Staring voelen dat het mis is. Ze zijn bang om hun zoon te verliezen. Uiteindelijk dwingen zij de artsen opnieuw onderzoek te doen. Hierdoor redden zij het leven van hun zoon Robin.
Verdieping
Harry Molendijk, kinderarts en expert patiëntveiligheid
"Een van de dingen die mis kan gaan als iemand in het medische circuit terechtkomt, is dat er niet meer fris en objectief gekeken wordt naar de aandoening. De arts ziet een situatie en moet soms snel inschatten wat er aan de hand zou kunnen zijn. Soms heeft een arts dan de neiging om alle informatie die de eerder gestelde diagnose bevestigt, zwaarder te wegen dan alles wat daar tégen pleit. Op die manier gaat men elkaar napraten en verder borduren op een eerste diagnose. Daardoor ontstaat er tunnelvisie. Eigenlijk moet je iedere keer opnieuw met een frisse blik naar de situatie kijken."
Johan Legemaate, bijzonder hoogleraar gezondheidsrecht
"Iedereen heeft sowieso recht op een second opinion: het oordeel of advies van een andere deskundige dan je eigen hulpverlener over een diagnose of een behandeling. Maar in het geval van Robin Staring gaat het eigenlijk meer om het recht op een frisse blik. Hulpverleners moeten zorgvuldig onderzoek doen, dus het onderzoek wat nodig is, en niet te snel conclusies trekken. Daarnaast is het belangrijk kritisch onderzoek te doen, en niet zonder meer af te gaan op dat wat eerdere hulpverleners hebben gezegd. Op die manier verklein je de kans op een verkeerde diagnose."
Harry Molendijk, kinderarts en expert patientveiligheid
Bij twijfel aan de bel trekken, desnoods een second opinion eisen en bij gebrek aan vertrouwen een andere arts zoeken. Maar blijf vooral vertrouwen op de professionele zorg van het ziekenhuis.
Jacqueline Monsma-Visker, ervaringsdeskundige
Jacqueline kreeg keer op keer een verkeerde diagnose. Zij pleit ervoor assertiever te worden als patiënt.
Hans Wieten, ervaringsdeskundige
Hans heeft verschillende artsen geraadpleegd die allemaal naar een klein stukje kijken. Niemand keek naar het grotere geheel. Hij vindt dat je voor je eigen overtuiging moet blijven gaan.
Patiëntenrecht
Gezondheidsrecht en de daarvan afgeleide patiëntenrechten zijn vastgelegd in veel verschillende wetten. Ze staan niet in één wet bij elkaar.
Er komt binnenkort een nieuwe wet waarin zeven belangrijke patiëntenrechten bij elkaar staan: de wet Cliëntenrechten Zorg. Het plan is om deze wet in januari 2011 in te laten gaan. De wet wordt gemaakt omdat moderne gezondheidszorg 'ketenzorg' is, met veel overdrachtsmomenten. Een goede dossiervoering is van groot belang.
Het recht op informatie voor de patiënt is beter geregeld en de veiligheid van patiënten is beter gewaarborgd.
Deze uitzending van het programma Volgende keer beter met de titel Verkeerde diagnose door tunnelvisie is uitgezonden op woensdag 3 december door Teleac. De presentatie was in handen van Elsemieke Havenga.