Uitzending
Volgende keer beter - Verkeerde diagnose door tunnelvisie

Verkeerde diagnose door tunnelvisie

Volgende keer beter

12-12-2008

| 932 x bekeken | 0 reacties
6
Je kind heeft pijn en wordt steeds zieker, maar artsen zeggen dat zijn klachten psychisch zijn. Janny en Geert Staring voelen dat het mis is. Ze zijn bang om hun zoon te verliezen. Uiteindelijk dwingen zij de artsen opnieuw onderzoek te doen. Hierdoor redden zij het leven van hun zoon Robin.

Verdieping
Harry Molendijk, kinderarts en expert patiëntveiligheid
"Een van de dingen die mis kan gaan als iemand in het medische circuit terechtkomt, is dat er niet meer fris en objectief gekeken wordt naar de aandoening. De arts ziet een situatie en moet soms snel inschatten wat er aan de hand zou kunnen zijn. Soms heeft een arts dan de neiging om alle informatie die de eerder gestelde diagnose bevestigt, zwaarder te wegen dan alles wat daar tégen pleit. Op die manier gaat men elkaar napraten en verder borduren op een eerste diagnose. Daardoor ontstaat er tunnelvisie. Eigenlijk moet je iedere keer opnieuw met een frisse blik naar de situatie kijken."

Johan Legemaate, bijzonder hoogleraar gezondheidsrecht
"Iedereen heeft sowieso recht op een second opinion: het oordeel of advies van een andere deskundige dan je eigen hulpverlener over een diagnose of een behandeling. Maar in het geval van Robin Staring gaat het eigenlijk meer om het recht op een frisse blik. Hulpverleners moeten zorgvuldig onderzoek doen, dus het onderzoek wat nodig is, en niet te snel conclusies trekken. Daarnaast is het belangrijk kritisch onderzoek te doen, en niet zonder meer af te gaan op dat wat eerdere hulpverleners hebben gezegd. Op die manier verklein je de kans op een verkeerde diagnose."

Deze uitzending van het programma Volgende keer beter met de titel Verkeerde diagnose door tunnelvisie is uitgezonden op vrijdag 12 december door Teleac. De presentatie was in handen van Elsemieke Havenga.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee