Uitzending
Volgende keer beter - Patiëntveiligheid

PatiŽntveiligheid

Volgende keer beter

21-11-2008

| 828 x bekeken | 0 reacties
6
Oud-inspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidzorg, Theo Berg wordt doodziek opgenomen in het ziekenhuis. Oorzaak: er is hem niet verteld hoe hij met zijn katheter om moet gaan. Theo Berg stelt de gang van zaken aan de kaak en hij maakt een grondige analyse van de procedures in het ziekenhuis.

Verdieping
Ian Leistikow, coŲrdinator van het UMC Utrecht Kenniscentrum PatiŽntveiligheid
"Als patiŽnt is het heel belangrijk dat je precies begrijpt wat de mensen aan je over willen brengen, dus het is belangrijk om vragen te stellen, of dingen in eigen woorden te herhalen zodat voor degene die het je uitlegt, duidelijk wordt dat je het begrijpt. Aannames zijn vaak de aanleiding voor incidenten. Zorg er daarom voor dat je in eigen woorden vertelt wat je denkt begrepen te hebben.
Het blijft de verantwoordelijkheid voor de arts dat de informatie correct begrepen wordt door de patiŽnt.
De patiŽnt is vaak de enige constante in het zorgproces. Er zijn veel overdrachtsmomenten en er gaat gemakkelijk info verloren. Als de patiŽnt twijfelt of iets gaat zoals het moet, meteen aan de bel trekken.
PatiŽnten kunnen zelf een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid van zorg. Om hen daarbij te ondersteunen is de PatiŽntveiligheidskaart ontwikkeld.
Op de kaart staan tips die patiŽnten als geheugensteuntje kunnen gebruiken tijdens hun behandeling. Bijvoorbeeld: geef aan als je iets niet begrijpt, of schrijf op welke medicijnen je gebruikt. De kaart is al in veel ziekenhuizen ingevoerd."

Tips
De patiŽnt is vaak de enige constante in het zorgproces. Er zijn veel overdrachtsmomenten en er gaat gemakkelijk info verloren. Als de patiŽnt twijfelt of iets gaat zoals het moet, moet hij of zij dat direct kenbaar maken.

PatiŽntveiligheidskaart
Als patiŽnt ben je mede verantwoordelijk voor je eigen situatie. Een van de hulpmiddelen daarbij is de kaart 'Help mee aan uw eigen veilige behandeling'. Hierin staan concrete tips en suggesties die je in de communicatie met je zorgverlener kunt gebruiken. Op deze manier kun je daar waar mogelijk en gewenst is, een rol spelen om je behandeling (nog) veiliger te maken. Er staan zes handreikingen op de kaart:

Deze uitzending van het programma Volgende keer beter met de titel PatiŽntveiligheid is uitgezonden op vrijdag 21 november door Teleac. De presentatie was in handen van Elsemieke Havenga.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee