Worstelen met de WMO
28-11-2008
| 1333 x bekeken | 0 reacties
Je hebt twee jonge kinderen, de derde is op komst. Een herseninfarct zet dat leven totaal op zijn kop. Je hebt recht op hulp en je weet heel goed wat je nodig hebt. Maar daar denken de geldschieters anders over. Het verhaal van de familie Rietveld.
Verdieping
Claudia Merkies, lid van een WMO-raad
"Na de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in 2007 is er veel onduidelijkheid omtrent de regelgeving. Iedere gemeente doet dit op zijn eigen manier. Soms is het nodig om met de vuist op tafel te slaan. Anders gebeurt er niets of veel te laat, zo wijst de praktijk uit.
Het doel van Wmo is 'meedoen'. Iedereen moet zo lang en zo zelfstandig mogelijk kunnen deelnemen aan de samenleving. Een voorziening kan worden verstrekt in natura, in de vorm van een persoonsgebonden budget (pgb) en in de vorm van een financiële tegemoetkoming.
Met een pgb kun je zelf iemand inhuren om de zorg te leveren die noodzakelijk is in de thuissituatie. Als je er zelf niet helemaal uitkomt, kun je hulp krijgen van bijvoorbeeld de Stichting MEE, een onafhankelijk bureau voor iedereen met een beperking, of van een zorgmakelaar."
Tips Formuleer je zorgvraag heel goed voordat je een aanvraag indient, en laat je formulier nalezen door een deskundige. Win advies in, ga niet alleen een indicatie-gesprek aan en doe je niet beter voor dan je bent. Blijf vechten tegen regels.
Laat je goed informeren. De wet- en regelgeving verandert voortdurend, dus laat er iemand naar kijken. Bijvoorbeeld MEE, de gehandicaptenraad, de WMO-raad of de zorgmakelaar. Veel oudere mensen kunnen de weg niet vinden naar de juiste instanties. Ouderenorganisaties, formulierenbrigades en patiëntenplatforms en -verenigingen kunnen daarbij helpen.
Deze uitzending van het programma Volgende keer beter met de titel Worstelen met de WMO is uitgezonden op vrijdag 28 november door Teleac. De presentatie was in handen van Elsemieke Havenga.