Uitzending
Tijd voor MAX - In actie voor Venezolaanse vluchtelingen

In actie voor Venezolaanse vluchtelingen

Tijd voor MAX

13-2-2019

| 1364 x bekeken | 0 reacties
7
De uitzending staat in het teken van de grote vluchtelingenstroom uit Venezuela. Sinds 2014 zijn inmiddels zo'n drie miljoen Venezolanen op de vlucht geslagen voor de economische misère in eigen land. Er is een tekort aan alles: eten, medicijnen en geld. Te gast zijn Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling en presentator Art Rooijakkers.

De meeste vluchtende Venezolanen trekken over de bergen naar Colombia. Dat land vangt bijna één miljoen vluchtelingen op. De noden zijn groot. Vooral aan onderdak, eten en medische zorg is een groot gebrek. Talloze gewone middenklasse gezinnen leven op straat. Ouders zoeken naar iets eetbaars tussen het afval.

Stichting Vluchteling biedt acute noodhulp aan de talloze vluchtelingen die van Venezuela naar Colombia lopen, de zogenoemde ‘caminantes’. In de bergen wordt het steeds kouder en de meeste mensen lopen op slippers omdat ze niets anders meer hebben. Ook steunt Stichting Vluchteling projecten waarbij de vluchtelingen van medische zorg worden voorzien.

Tineke Ceelen en Art Rooijakkers bezochten Venezuela in oktober 2018. Ceelen: "Ik heb deze week talloze Venezolanen gesproken die vertelden over voedseltekorten, eten uit vuilnisbakken, stervende landgenoten omdat er geen medicijnen meer zijn en sterk gestegen criminaliteit." Art Rooijakkers zegt over zijn reis: "Deze vluchtelingen hadden een leven net als het onze. Dat maakt dat hun lot me zo raakt. Het had ons ook kunnen overkomen. Een gewoon leven dat helemaal verdampt is."

Ook Anneke van Giersbergen is te gast. De zangeres loopt dit jaar voor de derde keer mee in de Nacht van de Vluchteling. Met die loop wordt geld opgehaald voor Stichting Vluchteling.

Verder schuift de Nederlandse Venezolaan Enrique Guzman aan in de studio. Zijn gehele familie zit nog in Venezuela en zucht onder de crisis.

Venezuela was dankzij grote olievoorraden tot in de jaren negentig een van de meest welvarende landen van Zuid-Amerika. De politieke keuzes van Chávez en Maduro hebben het land aan de rand van de afgrond gebracht. De onrust is groot in het land. De instabiliteit in het land maakt dat nog meer mensen hun biezen pakken.

In deze uitzending van Tijd voor MAX waren Anneke van Giersbergen, Art Rooijakkers en Tineke Ceelen te gast. Janny van der Heijden, Robèrt van Beckhoven, Bart van Olphen en Antoine Hermans waren in deze uitzending van Tijd voor MAX deskundige. De presentatie was in handen van Sybrand Niessen en Martine van Os. Deze uitzending van het programma Tijd voor MAX met de titel In actie voor Venezolaanse vluchtelingen werd uitgezonden op woensdag 13 februari door MAX.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble Black Five Days 5 dagen écht de beste aanbiedingen Bekijk nu!