Uitzending
Sophie op 3 - Extreem rechts

Extreem rechts

Sophie op 3

25-1-2009

| 5703 x bekeken | 0 reacties
6
Ideologie
Extreem rechtse bewegingen zijn vaak sterk nationalistisch en/of racistisch. Veel voorkomende kenmerken van extreem rechts zijn:
Mensen en rassen zijn in beginsel niet gelijkwaardig;
Culturele verschillen zijn belangrijker dan sociale verschillen;
Mensenrechten zijn niet universeel geldig;
Eigen standpunten mogen doorgezet worden met geweld;
Democratische structuren zijn niet op voorhand legitiem;
Sterke leiding is een betere manier van bestuur dan democratie.

Extreem in Nederland
Extreem rechts is een stempel die graag vermeden wordt. De voorzitter van NieuwRechts, Michiel Smit, zei ooit over de extreem rechtse typering van zijn partij: "Als rechts conservatief is, en wij zijn extreem conservatief, dan zijn wij extreem rechts". Geert Wilders, leider van de PVV, reageerde daarentegen woedend op de typering extreem rechts: "Ze zijn helemaal van de pot gerukt. Het is een belediging van de PVV en onze kiezers." Meer oldskool extreem rechts zijn de Centrum Democraten van Hans Janmaat. Niet politiek, maar wel extreem rechts is de neo-nazistische beweging Blood & Honour.

Tegenbeweging
Als tegenhanger van extreem rechts zijn er de antifacisten. Zij duiken meestal op bij extreem rechtse betogingen met een tegendemonstratie. Ook minder vreedzame middelen worden niet geschuwd. En het zijn ook niet altijd reacties. De bekendste Nederlandse
antifacistische beweging is de Anti-Fascistische Aktie.

Deze uitzending van het programma Sophie op 3 met de titel Extreem rechts is uitgezonden op zondag 25 januari door BNN. De presentatie was in handen van Sophie Hilbrand.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie