Uitzending
Sophie op 3 - Anorexia

Anorexia

Sophie op 3

8-2-2009

| 18056 x bekeken | 0 reacties
8
Feitjes
Letterlijk betekent Anorexia Nervosa: gebrek aan eetlust door een psychische oorzaak. Het Trimbos zegt dat dit niet helemaal juist is, omdat mensen met Anorexia wel degelijk honger hebben, maar er niet aan toegeven. Ze proberen dat gevoel te onderdrukken. De ziekte komt voor bij 1,5 op de 1000 vrouwen. Dat betekent dat in Nederland 5.600 mensen anorexia hebben. 5 procent van de patienten is man. De kans op terugval is groot. Bij 1 op de 4 patienten wordt de ziekte chronisch. Het sterftecijfer voor anorexia is 5,5% per 10 jaar. Dit houdt in dat 1 op de 18 opgenomen clienten na 10 jaar is overleden. Boulimia Nervosa komt aanzienlijk meer voor dan Anorexia Nervosa. In Nederland hebben 22.000 mensen Boulimia. Jaarlijks komen daar ongeveer 2200 mensen bij, maar evenveel mensen genezen ook weer.

De gevolgen
Naast de overduidelijke psychische gevolgen van Anorexia Nervosa, zijn er ook een boel fysieke gevolgen. En die zijn niet niks ... Hartfalen, moeheid, langzame en onregelmatige hartslag, krimpen van de hartspier, vertraagde bloedsomloop, hormonale veranderingen, zoals menstruatiestoornissen, vertraagde maagleging en irritatie van de darm. En als je dacht dat dit al heel wat was? De ziekte heeft in sommige gevallen zelfs de dood als gevolg ...

Deze uitzending van het programma Sophie op 3 met de titel Anorexia is uitgezonden op zondag 8 februari door BNN. De presentatie was in handen van Sophie Hilbrand.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie