Uitzending
Podium Witteman - 1-3-2020

1-3-2020

Podium Witteman

299 x bekeken | 0 reacties
4
De IJslandse pianist Víkingur Ólaffson is een van de grootste nieuwe sterren van de klassieke muziek. Vorig jaar werd hij door het gezaghebbende maandblad Gramophone uitgeroepen tot Artist of the Year 2019. Víkingur speelt muziek van twee Franse grootmeesters uit twee verschillende eeuwen: Jean-Philippe Rameau en Claude Debussy.

De 24-jarige harpist Joost Willemze was in 2009 als hoogbegaafd kind al op televisie te zien. Het kind is een jongeman geworden die klassieke talen Russisch studeert in Leiden en daarnaast aan een muziekcarričre werkt. Joost speelt een onbekend stukje westernromantiek van de Amerikaan Marcel Grandjany: 'The Colorado Trail'.

Conservatoriumdirecteur en muziekfanaat Henk van der Meulen komt uitleggen waarom de Russische componist Igor Stravinsky aan het begin van de 20e eeuw zo'n grensverlegger is geweest. Hij zoomt in op de premičre van 'Le sacre du printemps' in 1913 in Parijs, die een rel veroorzaakte. Rutger Jansen en Bob Marsdon, studenten van het Haags Conservatorium, spelen delen uit het ballet op piano vierhandig.

De presentatie was in handen van Paul Witteman en Floris Kortie. Deze uitzending van het programma Podium Witteman werd uitgezonden op zondag 1 maart door de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie