Uitzending
NTR podium - Joep Franssens - Grace

Joep Franssens - Grace

NTR podium

19-3-2009

| 2677 x bekeken | 7 reacties
6
Voor de ZaterdagMatinee, in opdracht van de NPS, schreef Franssens Grace. Het Engelse woord ‘grace’ heeft twee betekenissen. In de eerste plaats kan men het vertalen als gratie, waardige schoonheid, elegantie. In de tweede plaats duidt de titel ook op de on¬voorwaardelijke genade van God voor de menselijke ziel (na de biecht: staat van genade).
Grace is een orkestwerk van ruim een kwartier. Het is geschreven voor een grote bezetting: veel hout en koper, pauken en drie slagwerkers (voor grote trom, wind chimes, grote bekkens, tamtam en buisklokken), celesta, piano en strijkers. Een enigs¬zins versterkte, tekstloze sopraanstem fungeert als orkestinstrument. Deze sopraan is binnen het ensemble vóór de hoge houtblazers gesitueerd.
De aanduiding ‘warme, rijke expres¬sie’ geldt als instructie voor het hele werk, dat kleurrijk over alle orkest-groepen en instrumenten is verdeeld. Het stuk verlangt alle dynamische mogelijkheden binnen een muziek, die kan zwelgen, maar ook intens verstillen bij een solo van de althobo, of in de slotmaten voor celesta, piano en strijkers.

De presentatie was in handen van Dieuwertje Blok en Hans Haffmans. Deze uitzending van het programma NTR podium met de titel Joep Franssens - Grace werd uitgezonden op donderdag 19 maart door de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!