Uitzending
NTR podium - 8-3-2009

8-3-2009

NTR podium

1184 x bekeken | 0 reacties
6
In deze aflevering praten Dieuwertje Blok en Hans Haffmans over één van de beroemdste liederencycli die er bestaan: Les nuits d’été van de Franse componist Hector Berlioz (1803-1869). De liederen werden op 27 september 2008 uitgevoerd in de Zaterdagmatinee van het Concertgebouw in Amsterdam.
De 6 liederen op gedichten van Théophile Gaultier worden dit keer niet door één sopraan gezongen, zoals dat in de loop van de eeuw traditie is geworden, maar door vier verschillende zangers: een sopraan, een alt, een tenor en een bariton. Zo had Berlioz het oorspronkelijk ook voor ogen.
Dirigent Kees Bakels en solisten Cécile de Bouver, Helena Rasker, Yves Saelens en Henk Neven vertellen over de populariteit van de liederen en over de betekenis en interpretatie ervan. Schrijver en Berlioz/Gaultierliefhebber Hafid Bouazza vertaalt het eerste lied uit de cyclus, Villanelle, en speculeert over de link tussen Berlioz’ onstuimige liefdesleven en het ontstaan van Les nuits d’été. De Canadese singersongwriter Rufus Wainwright vertelt over zijn uitvoering van deze liederen vorig jaar tijdens het Verbier Festival.

Deze uitzending van het programma NTR podium is uitgezonden op zondag 8 maart door de NPS. Te gast waren Hafid Bouazza en Rufus Wainwright. De presentatie was in handen van Dieuwertje Blok en Hans Haffmans.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie