Uitzending
NTR podium - Daniel Variatons van Steve Reich

Daniel Variatons van Steve Reich

NTR podium

29-3-2009

| 988 x bekeken | 0 reacties
6
In deze aflevering staat het stuk Daniel Variations van de Amerikaanse componist Steve Reich centraal.
De inspiratiebron van deze compositie is het lot van de Joods-Amerikaanse journalist Daniel Pearl die in 2002 ontvoerd en onthoofd werd door Pakistaanse moslim-extremisten. Diens vader - Judea Pearl - benaderde Reich met het verzoek een artistiek statement tegen terrorisme te maken: “Geen requiem voor een gewone jongen, maar een hommage aan onze cultuur.”
In NPS Podium komt Steve Reich hierover uitgebreid aan het woord. Hij vertelt over de totstandkoming van de vier delen van dit werk, voor een ensemble van vier piano’s, strijkkwartet, twee klarinetten, slagwerk en vier zangers.
Ook praat hij over hoe zijn eigen ervaring met de aanslag van 11 september 2001 in New York in dit stuk verwerkt is. De ouders van Daniel Pearl gaven de NPS toestemming voor het tonen van beeldmateriaal uit hun privé-archief.
Verder zingen de zangers van Synergy Vocals a capella stukken en praat dirigent Brad Lubman over de muziek van Reich.

Een TV-registratie van de Zaterdagmatinee van 29 november 2008.

Deze uitzending van het programma NTR podium met de titel Daniel Variatons van Steve Reich is uitgezonden op zondag 29 maart door de NPS. Te gast was Steve Reich. De presentatie was in handen van Dieuwertje Blok en Hans Haffmans.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie