Uitzending
NOVA - 17-10-2009

17-10-2009

NOVA

840 x bekeken | 0 reacties
8
De klok tikt voor DSB
Dirk Scheringa heeft nog tot maandag 9.00 uur de tijd om zijn bank te verkopen. Lukt dat niet, dan wordt DSB definitief failliet verklaard. Dat heeft de rechter vrijdag bepaald. Scheringa onderhandelt nu met zijn "laatste strohalm", een Amerikaanse bank. Scheringa wil de naam van de onderhandelingspartner niet prijsgeven, maar het lijkt te gaan om het opkoopfonds Lone Star Funds uit Texas. Daarnaast is Scheringa druk bezig met het mobiliseren van spaarders en gedupeerde hypotheekhouders. Want, zo zei hij tegen NOVA: 'Ook zij hebben er belang bij dat de bank een doorstart maakt.' Jelle Hendrickx, voorzitter van de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken reageert.

Misbruikte burgemeester Leers zijn positie?
Burgemeester Gerd Leers van Maastricht ligt onder vuur. Hij investeerde via een gemeenteambtenaar 250.000 euro aan in een bouwproject in Bulgarije. Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten onderzoekt nu, op verzoek van Leers zelf, of de burgemeester zijn privé-belangen en die van de gemeente Maastricht voldoende gescheiden heeft. NRC Handelsblad publiceerde een uitgebreid eigen onderzoek naar de investering van Leers in het bouwproject: Marina Black Sea Riviera in Byala, aan de Zwarte Zee. Op een aantal momenten is de rol van Leers in de afgelopen drie jaar onduidelijk geweest en lijkt het erop dat hij zijn positie als burgemeester heeft gebruikt voor persoonlijke belangen. Zo zou hij Bulgaarse zakenpartners op kosten van de gemeente Maastricht hebben gefeteerd. Ook zou hij als burgemeester bij de Bulgaarse premier de voortgang van het bouwproject hebben bepleit. En toen hij als privé-persoon ruzie kreeg met zijn zakenpartners, schreef hij een brief aan de Bulgaarse ambassadeur, ondertekend met Gerd Leers, burgemeester van Maastricht. Gerd Leers wil niet reageren zolang het onderzoek naar zijn integriteit loopt. NOVA reisde intussen af naar Byala.

Deze uitzending van het programma NOVA is uitgezonden op zaterdag 17 oktober door de VARA, de NPS en de NOS. Te gast was Jelle Hendrickx.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee